
Södertälje satsar på mat som både är socialt och miljömässigt hållbar
Södertälje kommun har länge jobbat för hållbarhet genom att granska vilka utsläpp kommunens mat orsakar. I år har Södertälje gått…

Fruktad geting närmar sig Sverige
Den fruktade sydostasiatiska sammetsgetingen närmar sig Sverige. När den når Sverige har man bara dagar på sig att agera för…

Nio av tio vill skydda hav och marina ekosystem
Nästan alla svenskar anser att det är viktigt att skydda havet och de marina ekosystemen och en stor majoritet anser…

De här kommunerna är bäst på blommande vägrenar
Många svenska kommuner jobbar inte med att gynna blomrika vägrenar för att hjälpa pollinatörer enligt Naturskyddsföreningens nya enkätundersökning. Men tre…

Tätare sådd gav större skörd med mindre arbetsinsats
Genom att så vårkorn tätare kan man få större skörd och mindre mängd ogräs. Det visar ett fältförsök från Sveriges…

Sju sätt att lagra mer kol i jordbruket
Att öka jordbrukets kolinlagring är avgörande för att nå klimatmålen, men det kan vara svårt att jämföra klimatnyttan med olika…

Pollinerande insekter trivs bättre i vägrenar med lite trafik
Vägrenar som klipps sällan kan fungera som en bra miljö för pollinerande insekter. Men är vägen för tungt trafikerad försämras…

”Som en en kreativ ketchupflaska” – David Fridlund om återkomsten
I början av 00-talet hade David Fridlund en ganska framgångsrik karriär med sitt popband David & the Citizens. Men plötsligt…

Grönska i närområdet kan minska depression
Grönska och natur vid människors bostäder kan minska risken för depression och öka välmåendet. En ny studie från Stockholms universitet…

Hållbarhet och beredskap i Almedalen 2024
Almedalsveckan är tidig i år och drar igång redan på tisdag. EU:s klimatpaket Fit-for-55, beredskap mot översvämningar och hållbar livsmedelsberedskap…

Hårdare regler för giftiga ämnen i vatten i privata brunnar
Livsmedelsverket inför tufft riktvärde för hur mycket ”evighetskemikalien” PFAS får finnas i dricksvatten från egna brunnar. Samtidigt skärps riktvärdena för…

Pappor tar ut mer föräldraledighet
Pappors uttag av föräldrapenning har ökat. Samtidigt fortsätter mammor att ta ut betydligt mer föräldraledighet visar Försäkringskassans årliga rapport om…

Ratade teknikprylar återanvänds inte förrän efter tre år
Svenska företag och organisationer lagrar gamla datorer och telefoner i upp till tre år innan de får ett nytt liv…

Turister avskräcks inte av vindkraftverk
Vindkraftverk avskräcker inte turister från att besöka platsen. Turismekonomin på platser med vindkraftverk ser inte heller ut att påverkas negativt…

Mördarceller fungerar dåligt vid endometrios
Endometrios är en kronisk sjudom som orsakar svår smärta. Nu visar forskning att kroppens mördarceller fungerar dåligt vid endometrios och…

Tatueringar kan öka risken för cancer enligt ny studie
Tatueringar kan vara en riskfaktor för lymfkörtelcancer. Enligt en ny studie från Lunds universitet var risken att drabbas av lymfkörtelcancer…

Tidig sommar efter majvärmen enligt Försommarkollen
Majvärmen ledde till en tidig sommar i år rapporterar Försommarkollen. Under den 5–6 juni rapporterade medborgarforskare från nära 1 200 platser…

Maja Alskog Bredberg: Inom odling är man aldrig färdiglärd
Maja Alskog Bredberg bytte sin framgångsrika PR- och reklamkarriär till ett odlande liv. Hon är aktuell med en bok där…

Miljöpartiet blir tredje största parti i EU-valet
Miljöpartiet bli tredje största svenska parti i EU-valet strax före Sverigedemokraterna som har backat. Vänsterpartiet är det parti som går…

AI nytt vapen mot nilfebersmyggan
AI kan användas för att förutse hur infektionssjukdomar som nilfeber kan spridas. Sjukdomen finns redan i Europa och spridningsrisken kan…

Ny app ska rädda pollinatörer
Med en ny app kan lantbrukare, miljöorganisationer och medborgarforskare räkna fjärilar och andra pollinerande insekter. Den insamlade datan ger mer…

Regeringen vill förbjuda bottentrålning i Östersjöns skyddade områden
Regeringen vill förbjuda bottentrålning i skyddade områden i Östersjön. Det framkom när regeringen presenterade sin havsmiljöproposition i tisdags. – Problemen i…

Restriktioner för svinpestsmittat område hävs
Jordbruksverket häver de flesta restriktionerna i det pestsmittade området i Västmanland. Nu går det att vistas utan begränsning i skog…

Tropiska sjukdomar når Sverige i ett varmare klimat
Flera tropiska sjukdomar är på väg att nå Sverige på grund av den globala uppvärmningen. – Det handlar inte om,…

”Mellan hägg och syrén” blir vetenskap i Försommarkollen
Blommar liljekonvaljen, prästkragen eller liten blåklocka där du bor? Eller har de inte slagit ut än? Det uppmuntras du i…

Det går att bemöta konspirationsteoretiker med fakta – ibland
Varför dras så många människor till konspirationsteorier? Och är det någon idé att försöka omvända en övertygad konspirationsteoretiker genom att…

Olika grödor i växtföljden kan göra jordbruket mer hållbart
Fler och olika typer av grödor som odlas efter varandra kan göra jordbruket mer hållbart, och samtidigt förbättra avkastningen. Det…

Forskning: Konsumenter gillar köttliknande växtsubstitut bäst
För att minska sin köttkonsumtionen väljer en del konsumenter att köpa växtbaserade produkter som liknar animaliskt kött. Enligt ny forskning…

Dålig tillgänglighet i svenska vallokaler
Många människor riskerar att mötas av otillgängliga lokaler i EU-valet. Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet (DHR) anser att arbetet för bättre tillgänglighet…

EU:s klimatpolitik riskerar att försvagas efter valet
Högern ser ut att gå framåt och gröna partier kan få det svårare i årets EU-val enligt prognoser under våren.

Rapport: Svagt stöd för EU:s artskydd bland svenska partier
Bara Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna ställer sig bakom ett förslag om att behålla EU:s naturvårdsdirektiv som det är, utan att…

Klimataktivisten Shaazia Ebrahim: Du kan aldrig känna dig helt säker
Den sydafrikanska koalitionen The Climate justice coalition (CJC) samlar ett 60-tal organisationer som tillsammans vill trycka på för en mer…

Tyska AfD utesluts ur högernationalistisk grupp i EU-parlamentet
Det högerextrema partiet Alternativ för Tyskland uteslöts på torsdagen ur partigruppen ID i EU-parlamentet. Samtidigt har gröna politiker varnat för…

Utflykter under biologiska mångfaldens dag
Den 22 maj infaller FN:s internationella dag för biologisk mångfald. I dag och under kommande dagar pågår aktiviteter runt om…

Pollinera Sverige vill förändra normen och hylla ogräs
På lördag drar årets pollineringsvecka igång för att sprida kunskap om pollinerande insekter och deras samspel med växterna – inte…

Nytt zinkbatteri billigt och miljövänligt alternativ
Forskare vid Linköpings universitet har tagit fram ett batteri som skulle kunna användas i länder där människor lever i energifattigdom…

Få tillfrågas om flergångsalternativ för takeaway trots ny lag
För att minska förbrukningen av engångsprodukter ska kunder sedan i januari i år erbjudas att få sin takeaway-mat eller dryck…

Studie: Återställda våtmarker kan mildra effekt av översvämningar
Att återväta våtmarker kan vara ett bra sätt att förebygga översvämning och torka. Återvätningens effekter varierar dock från område till…

Samtal om biodiversitet och hälsa på biologiska mångfaldens dag
På onsdag den 22 maj infaller den biologiska mångfaldens dag. Då kan du lyssna till ett panelsamtal mellan myndigheter och…

Skog med högt naturvärde kan hittas med AI-verktyg
Naturvärdeskarta Skog är ett nytt AI-drivet verktyg som kan hitta och ta fram underlag för skog och skogslandskap med höga…

Ätbart: Vi måste jobba på två fronter samtidigt
Systemkritiska frågeställningar och praktiska frågor måste gå hand i hand. Det menar Li Kristjansdottir, projektledare för Svenska matbanksnäverket, en del…

Ny AI-metod kan upptäcka giftiga kemikalier
En ny AI-metod kan genom att identifiera molekylers struktur upptäcka om kemikalier är giftiga. Metoden, som har utvecklats av forskare…

Arbetsmiljöverket i EU-insats för säkrare arbetsplatser
Arbetsmiljöverket påbörjar nu en EU-gemensam tillsynsinsats på arbetsplatser inom de olycksdrabbade branscherna skogsbruk, jordbruk, bygg och transport. I insatsen ska…

Hoppfullt om olydnad genom historien
Måste man alltid följa regler och lyda de som bestämmer? Den frågan ställer sig David Hedlund i barn- och ungdomsboken…

Regeringen kritiseras – ”fel tyngdpunkt” för att få fler i arbete
Finanspolitiska rådet kritiserar i en ny rapport regeringens planer på att införa jobbskatteavdrag och bidragstak för att motivera fler att…

Nytt centrum för forskning om honungsbin
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) öppnar ett nytt centrum för forskning liksom utbildning och rådgivning om honungsbin. Sammanlagt 60 bisamhällen på tre…

Ny kurs om lokal demokrati och omställning
Vill du lära dig hur lokala demokratier kan bidra till rättvis och inkluderande omställning? I augusti startar den nya kursen…

Vättern i fokus under Naturskyddsföreningens rikskonferens
I dag fredag inleds Naturskyddsföreningens rikskonferens 2024 i Jönköping där ämnen som förlust av biologisk mångfald och hot mot dricksvattnet…

Svenska arbetsplatser testar fyradagarsvecka i ny studie
Anställda på 20 svenska arbetsplatser ska testa att arbeta 80 procent med full lön under ett halvår, i en ny…

Ny bok skärskådar ursäkter för att inte ställa om
Tänker du att ekologiska jeans är ett köp som gynnar miljön? Att sopsorterande kompenserar för New York-resan? Eller att ditt…

Ökat företagsansvar för arbetare och miljö med ny EU-lag
EU-parlamentet röstade i förra veckan för en lag som stärker stora företags ansvar för att förhindra brott mot mänskliga rättigheter…

Klimat och miljö viktigast för väljarna i EU-valet – här är bästa partiet i frågan
Klimat och miljö är väljarnas viktigaste frågor inför EU-valet i juni. Men endast tre av åtta partier har höga ambitioner…

Funktionsrätt och pinnpoesi bland vårens kulturtips
En utställning om hur kroppsnormer format samhället, en film om pinnpoesi, och en podd om hopp i kristid – det…

Sverigefinnar kräver sanningskommission: ”Lyft fram övergreppen”
Tre av Sveriges fem nationella minoriteter har varit eller är föremål för historiska granskningar som ska ge upprättelse för svenska…

Möten blev roman om människor på flykt: ”Vi är alla indragna i det här”
Efter att ha vistats i Marocko och på Kanarieöarna och själv mött många människor som var på väg att fly…

Nya regler för gigarbetare: Ska inte kunna avskedas av algoritm
Plattformsarbetare ska inte falskt klassas som egenföretagare efter att Europaparlamentet antagit ett nytt direktiv. Där regleras också för första gången…

Amnesty: Mänskliga rättigheter på tillbakagång i Sverige
Hårdare tag mot fredliga demonstranter, otillräckligt skydd av samer, och lagar som ökar risken för strukturell rasism. Det är några…

Oro för giftig rök när PFAS-avfall bränns
Landets enda anläggning för att förbränna svårnedbrytbara PFAS-kemikalier finns i Kvarntorp utanför Kumla. Grannar till anläggningen oroar sig för att…

Byt till dig en ny garderob
Vill du uppdatera garderoben utan påverkan på miljö och plånbok? På lördag 27 april anordnar Naturskyddsföreningen Sveriges största klädbytardag, med…

Kan en glaciär bli Islands nästa president?
I juni väljer Island sin nästa president, och i år kan en okonventionell kandidat hamna på valsedlarna: glaciären Snæfellsjökull. Kandidaturen…

Mattias Gardell: ”Motståndet finner alltid sina vägar”
Mattias Gardell är professorn i religionsvetenskap som inte är rädd för att sticka ut och vädra sina åsikter. I flera…

Två länder i Europa använder bara förnybar energi
Sju av världens länder använder enbart förnybara energikällor som sol-, vind- och vattenkraft, visar siffror från Internationella Energirådet. Två av…

Enklare byta juridiskt kön
Riksdagen röstade på onsdagen ja till en ny könstillhörighetslag. Därmed blir det bland annat enklare för transpersoner att ändra sitt…

Med potatis i hink kan alla odla
På lördag kan den som besöker Österlens folkhögskola sätta potatis i hink och ta med sig den hem. Skolan har…

Louise Lindén gör Sveriges festivaler grönare
När hon bara var 18 år hoppade hon av gymnasiet för att göra en miljömedveten festival, som under de följande…

Småhus och gemenskap ska locka inflyttare till Dals Rostock
Dalslands folkhögskola anordnar en utflyttarhelg i Dals Rostock i slutet av april. Helgen ska hjälpa intresserade att ta steget att…

Majoritet av svenskarna vill ha 30-timmarsvecka
64 procent av de yrkesarbetande svenskarna vill se 30-timmars arbetsvecka med bibehållen lön, och var tredje person tror att det…

Företag mäter hållbarhet i form av finansiella risker – ”Feltänk”
När forskaren Beatrice Crona granskade hur företag mäter hållbarhet visade det sig att de ofta kartlägger fel saker. Nu har…

Frankrike: Schnitzel och skinka får användas för växtbaserade produkter
Frankrikes högsta förvaltningsdomstol har tills vidare hävt ett förbud mot att kalla växtbaserade produkter för biff eller 20 andra köttlika…

Svarttall och guttaperkaträd kan bli städernas nya gröna lungor
Träd brukar kallas stadens lungor, men arterna är olika bra på att fånga upp luftföroreningar. En trädsort som har god…

”Jag tror det finns ett driv i människan att arbeta för demokrati”
I mer än fyrtio år har Civil rights defenders arbetat med att stötta människorättsförsvarare över hela världen. Det senaste decenniet…

Festival, vindskydd och discgolfbana blir verklighet med Lunds medborgarbudget
Av 153 förslag från invånare i Lunds omnejd kommer 15 bli verklighet, inom ramarna för kommunens medborgarbudget. Och efter två…

Bästa och sämsta EU-parlamentarikerna för miljön
Skillnaderna är stora när det gäller de svenska EU-parlamentarikernas engagemang i EU:s miljöpolitik, visar en granskning från Naturskyddsföreningen. Medan två…

Sjöng för klimatet – sas upp från Energimyndigheten
En klimataktivist aktiv i Rebellmammorna har sagts upp från sitt arbete på Energimyndigheten, efter att ha sjungit för klimatet och…

Rovdjur höll också avstånd under pandemin
Inte bara människor ändrade sina sociala beteenden under covid-19-pandemin. När människor sökte sig mer ut i naturen anpassade sig stora…

Kö i stället för tävlan till hamn minskar fartygs klimatutsläpp
Först i hamn får först lossa last är en tradition från 1600-talet, som Gävle hamn nu bryter. Ett kösystem där…

Lisa Gålmark: ”Aktivism är hur vårt samhälle blev mer demokratiskt”
I över trettio år har Lisa Gålmark varit en stark förespråkare för djurs rättigheter, och menar att frågan om förtryck av…

C vill utöka civilplikten: ”Vi behöver en lantbrukarlumpen”
Centerpartiet vill bredda civilplikten till att omfatta matproduktionen, som är ”helt avgörande” för hur vi ska klara oss i kris…

Kontroversiell könslag klar för omröstning i riksdagen
En majoritet av socialutskottet ställer sig bakom den lag som splittrat flera partier, om att göra det enklare att ändra…

Det goda livet i fokus för Omställningsnätverkets nästa konferens
11–13 oktober håller Omställningsnätverket sin årliga konferens, denna gång i Uppsala. Temat är ”Det goda livet” och nu har anmälan…

Natokunskap på schemat för Sveriges gymnasieelever
Gymnasieelever ska få lära sig om Nato och Sveriges totalförsvar på samhällskunskapen, och skolan kan få en ny roll i…

Våtmarker och gatuträd livräddare under värmeböljor
Intensivare värmeböljor väntas till följd av klimatförändringar. Städer måste därför rustas för ett varmare klimat genom att grönområden och vattendrag…

Varannan kommun saknar klimatkrav vid upphandling
Bara 122 av landets 290 kommuner ställer klimatkrav när de upphandlar varor och tjänster, visar en sammanställning från Klimatkollen och…

AI kan bekämpa invasiva arter i ekologiskt jordbruk
Invasiva arter hotar såväl biologisk mångfald som vårt jordbruk. Ett sätt att bekämpa de oönskade livskraftiga arterna kan vara att…

”Sverige backar i fråga om mänskliga rättigheter”
Visitering utan brottsmisstanke och tvångsmedel på de statliga ungdomshemmen. Det är två exempel på hur skyddet av mänskliga rättigheter brister…

”Regeringen lägger ner arbete med hållbarhetsmål”
Regeringen lägger i princip ner sitt arbete med Agenda 2030 om hur Sverige ska nå de globala hållbarhetsmålen. Det menar…

En miljard måltider om dagen äts aldrig upp
Hushåll runt om på jorden slösar bort och slänger motsvarande en miljard måltider varje dag. Samtidigt går hundratals miljoner människor…

”Militäravtal med USA ökar risken för sexuellt våld”
USA får tillgång till 17 svenska militärbaser i och med ett försvarssamarbete tänkt att träda i kraft i slutet av…

Samarbete ska lösa lärarbrist i Norrlands glesbygd
I norrländska glesbygdskommuner är bristen på behöriga lärare stor. Med start i höst ska den som funderar på läraryrket därför…

Klimat viktigaste EU-frågan om tjänstemännen får bestämma
Varannan tjänsteman anser att klimat och miljö är den viktigaste frågan inför EU-valet i juni, och sju av tio anser…

Bryter mot klimatlagen – riskerar inget straff
Regeringen får svidande kritik för sin klimatpolitik och anklagas för att inte leva upp till kraven i klimatlagen. Men det…

Två av tre för sjuka för att göra lumpen
Fler ska göra lumpen – men nästan två av tre unga går inte att kalla till mönstring på grund av…

Klimatpolitiska rådet sågar regeringens handlingsplan: ”Onödigt riskfylld”
Regeringen skjuter upp ansvaret för klimatet till nästa mandatperiod. Det konstaterar Klimatpolitiska rådet i sin analys av den klimatpolitiska handlingsplanen,…

Mer miljögifter i ekologiska ägg
Ekologiska ägg innehåller högre halter av gifter som PFAS-kemikalier och dioxiner än konventionella ägg – och små barn bör inte…

9 av 10 äter för lite grönt – priset avgör
I dag äter endast 9 procent av svenskarna frukt och grönsaker enligt riktlinjerna, en minskning från 17 procent föregående år.

Betalkort utklassar kontanter – i klimatavtryck
Vad du köper har betydelse för klimatet – men också hur du väljer att betala. En kontant betalning har 280…

Lär dig anlägga en skogsträdgård för självförsörjning
Har du planer på att skapa en skogsträdgård för självhushållning? Missa inte detta föredrag med författaren Philipp Weiss – digitalt…

Snokar har redan påverkats av klimatet – större och klarar vintern sämre
De har blivit större på både längden och bredden – men dör oftare under vintern. Svenska snokar har redan påverkats…

Oppositionen kräver ny klimatplan efter kritiken
De rödgröna partierna kräver att regeringen gör om sin klimathandlingsplan efter kritiken.– Att vi har en regering som bryter mot…

Träsk och alvar i Sveriges nya nationalpark
De finaste och mest värdefulla delarna av det svenska landskapet skyddas från exploatering som nationalparker. Nu föreslås området omkring Gotlands…

”Krig och överbefolkning orsakas av människans onda arv”
Evolutionen har programmerat våra gener för krig och befolkningstillväxt, men diskussionen om överbefolkning saknas i den allmänna debatten. Det skriver…

Sverige sämst på energieffektivisering – får bakläxa från EU
EU:s energianvändning ska minska med 19 procent från 2022 till 2030. Men regeringens plan är att Sverige endast ska minska…

”Industrin maskerar sina intressen med uttryck som grön omställning”
Att ändra utvecklingen från agroindustriellt till ekologiskt jordbruk är fullt möjligt, om den politiska viljan finns. Det menar författaren och…

Fåglar krymper – men inte på grund av klimatet
Många fågelarter har under de senaste årtiondena krympt. Tidigare har man trott att det kan förklaras av ett varmare klimat,…

Svenska sajter säljer förbjudna råttgifter och insektsmedel
Över 50 otillåtna bekämpningsmedel. Vilseledande information där gift kallas ”miljövänligt” och ”ofarligt”. Brist på information om farliga ämnen i produkterna.

Frankrike vill göra billiga kläder dyrare
Mindre slit och släng och mer hållbart mode. Det vill Frankrikes underhus se och har röstat igenom en rad åtgärder…

Värdelösa tester säljs med feministiska budskap
Reklamen uppmanar kvinnor att ta kontroll över sina hormoner, kroppar och liv. Men testerna och behandlingarna som säljs är ofta…

Svenskar dricker mindre – männen sticker ut
Svensken drack mindre alkohol förra året. Nedgången är den största på tio år, enligt siffror från CAN.– Framförallt är det…

Politiska beslut oroar lantbrukare mer än ekonomin
Allt fler svenska lantbrukare oroar sig för att få ekonomin att gå ihop. Men dubbelt så många, 8 av 10,…

Billigare grönsaker kan spara miljarder
Att sänka momsen på nyttigheter som frukt och grönsaker skulle kunna bidra till att samhället sparar miljardbelopp varje år, enligt…

Bara 13 kommuner på väg mot att klara Parisavtalet
Om utsläppen fortsätter enligt nuvarande trend tar kommunernas koldioxidbudgetar i genomsnitt slut om mindre än tre år, visar nya beräkningar…

Varannan samisk kvinna utsatt för sexuellt våld
Kvinnorna i den svenska delen av Sápmi är mer våldsutsatta än kvinnor i Sverige. Över hälften av de samiska kvinnorna…

Spela dig fri från klimatångesten
Hälften av landets unga oroar sig för klimatkrisen. Med ett nytt rollspel hoppas klimatpsykologer kunna hjälpa dem att hantera oron…

Domstol stoppar kalhuggning i Dalarna: ”Stor seger för naturen”
Skyddet av en fridlyst orkidé trumfar markägares rätt att avverka skog i Dalarna, enligt sex domar från Mark- och miljööverdomstolen.

Så lite föräldraledighet tog pappor ut
Föräldrar i Sverige lever långt ifrån jämställt när det gäller att ta hand om barn. I fjol tog kvinnor ut…

Nytt värmerekord för nionde månaden i rad
För nionde månaden i rad har ett globalt värmerekord noterats. Februari 2024 blev den varmaste februarimånaden som hittills har uppmätts…

Större löneskillnader består – kvinnor jobbar gratis 48 minuter varje dag
Kvinnor jobbar gratis efter klockan 16.12 medan män får betalt till 17, visar nätverket Lön hela dagens årliga kartläggning. Det…

Varannan förskola har skadlig utomhusluft
Hälften av Sveriges förskolor har en utemiljö med så mycket föroreningar att luften är skadlig för barn att andas in.

Apokalyptisk fars om att fly tanken på klimatet
En apokalyptisk fars – det blev resultatet när dramatikern Helena Röhr och artisten Stefan Sundström slog sina huvuden ihop. I…

FN: Sverige brister i hänsyn till samer i klimatomställningen
Sverige ger inte samer tillräckligt inflytande i samband med etablering av vindkraftverk, gruvor och annan industrialisering, och samiska rättigheter behöver…

Tre av tio har påverkats av klimatförändringar i sitt yrke
Nästan var tredje tjänsteman har redan i dag påverkats av klimatförändringar i sin yrkesutövning. Det framgår av en ny undersökning…

Vad händer när jordbruket flyttar norrut?
När klimatet blir varmare kommer platser i norra Sverige kunna bli odlingsmark och öka livsmedelsproduktionen i den här delen av…

5 000 barn skildrar sina liv och blickar in i framtiden
Över 5 000 elever från hela Sverige har skrivit, fotat eller filmat en vanlig dag i sitt liv. En del…

Fler svenskar vill vara anonyma online
Majoriteten av svenskarna har ingen kontroll över vad de lämnar för digitala spår på nätet, enligt en ny undersökning. Fler…

Lönsamt för nordiska länderna att avveckla fossila bränslen
Det är samhällsekonomiskt lönsamt att investera i teknik som minskar utsläpp samt minska användningen av fossila bränslen inom alla sektorer.

EU vill höja åldersgräns för A-traktor: ”Ett nederlag för ungdomar i glesbygd”
EU vill stoppa 15-åringar från att köra A-traktor. Det skulle försvåra livet för många ungdomar i glesbygd, anser Isak Utsi…

”Betydande ökning” av den ekonomiska ojämlikheten
De ekonomiska klyftorna har ökat betydligt i Sverige sedan 1990-talet. Sverige har utvecklats från ett mycket jämlikt land till att…

Kicka igång årets odlingssäsong
Längtar du efter våren och att få gräva ner fingrarna i jorden? Än är det ett tag kvar, men om…

FN: Vi måste minska vår konsumtion för att rädda klimatet
Att leva på som vanligt men med grön teknik räcker inte för att klara klimat- och miljömål, utan den rika…

Hälften upplever machokultur i byggbranschen
Machobeteende är vanligt på svenska byggarbetsplatser. Nära hälften av alla yrkesarbetare och tjänstemän anser att det råder machokultur, visar den…

Många kommuner saknar mål för utbildning om omställning i skolan
Grundskolan har i uppdrag att lära elever om klimatkrisen, omställning och hållbarhet. Ändå har fyra av tio kommuner ännu inte…

”Produktionen och lönearbetet måste minska om vi ska rädda jorden”
Det är inte konsumtionen utan den industriella massproduktionen och lönearbetet som måste minska för att rädda klimatet. Så skriver Daniel…

Svampplockare ska jaga värdefulla stenar: ”Sverige är en guldgruva”
Regeringen väcker liv i en gammal stenletartävling. ”Mineraljakten” gav den förra vinnaren 50 000 kronor, nu ombeds folk på nytt ge…

Omställning en kompass i dejtingdjungeln
Har du tröttnat på att behöva förklara ditt hållbarhetsengagemang för klimatförnekare på Tinder? En ny dejtingapp matchar singlar som skänkt…

AI i offentlig sektor kan undergräva demokratiska principer
AI kan effektivisera uppgifter inom offentlig sektor men riskerar samtidigt att undergräva demokratiska principer:– Av vem ska man utkräva ansvar…

Förskolebarn får äta mataffärens osäljbara frukt
Frukt och grönsaker hör till det som butiker slänger mest av, trots att det mesta som hamnar i containern är…

Nedskärningar stänger ute svenskar från naturen
Vandringsleder, grillplatser och naturvårdsprojekt försvinner i regeringens nedskärningar, varnar Svenska Turistföreningen och Friluftsfrämjandet.– Jag tror inte att man förstår vad…

Alger i 3D-skrivaren ger miljövänligare arkitektur
Nanocellulosa och alger kan med hjälp av 3D-skrivare bli till ett förnybart lättviktsmaterial. Detta material kan användas för flera olika…

Larmet: Flyttande djur riskerar utrotning
Ålen, rödspoven och Östersjöns skygga tumlare. Situationen för de vilda djurarter som flyttar – ibland tusentals mil – försämras snabbt.

Barn på HVB-hem blir utan hälsoundersökning och tandvård
Bara en tredjedel av placerade barn och unga i landet får sin fysiska och psykiska hälsa undersökt. Ännu färre får…

Märta Stenevi avgår som språkrör
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi har meddelat partiet att hon avgår.– Jag har ställt upp för att jag har trott att…

Elevborgarråds klimatförslag blir verklighet i Karlstad
När Karlstad bjöd in elever att ge förslag på hur kommunen kan bli mer miljö- och klimatsmart kom 967 förslag…

Veganska helfabrikat bättre än animalisk kost – för planeten och hälsan
Är du växtätare av hållbarhetsskäl men tveksam till så kallad processad mat? Nu har forskare jämfört miljöbelastning och näringsvärden på…

Tre gratis odlingskurser att läsa i vår
Snön biter sig ännu fast på många håll i landet. Ett sätt att stilla längtan efter vår och den annalkande…

Stor oro för klimatförändringarnas påverkan på barnen
Varannan förälder oroar sig för att klimatförändringarna kommer att påverka deras barns hälsa negativt, visar en ny opinionsundersökning.

Mikrober kan hjälpa till att bevara kväve i marken
Vissa grupper av mikroorganismer omvandlar kväve i marken till gaser, delvis i form av växthusgasen lustgas. Det finns också en…

Ny skogspolitik ska öka skogens tillväxt
Regeringen vill ta fram en ny skogspolitik som ska förena miljöhänsyn med skogsbrukets ekonomiska villkor. Därför tillsätts nu en ny…

Kriminolog: Visitationszoner skadar polisen
Polisen har redan så stora befogenheter att regeringens förslag om visitationszoner blir ett slag i luften, anser kriminologen Felipe Estrada…

Arbetsplatser och kollegor kan spela stor roll vid svåra livshändelser
Arbetsplatser behöver bli bättre på att stötta anställda som drabbas av svår sjukdom, dödsfall eller sorg. Arbetsgivare som är bra…

Snabbmatskunder uppmanas be om flergångskärl
Sedan den 1 januari ska snabbmatsrestauranger och caféer erbjuda återanvändbara kärl till den som tar med sig mat eller kaffe.

Döda tallar hem åt rödlistade lavar
Gamla eldhärjade tallar utgör en bra livsmiljö för flera rödlistade lavar. Utan dessa livsmiljöer riskerar flera hotade lavar att dö…

Stor satsning på ungas inflytande i norra Sverige
Fem nordliga kommuner ska delta i ett projekt för att öka ungas inflytande, genom idéverkstäder, nya mötesplatser och fler aktiviter.–…

Nyanlända barn med kort skolgång kan få fel hjälp
Barn som är nyanlända i Sverige och som har med sig en kort skolgång riskerar att osynliggöras eller få fel…

Svårare återkalla osäker hjälm efter konkurs
Den som har köpt cykelhjälmen Hövding direkt av tillverkaren har små utsikter att få pengarna tillbaka. Detta då företaget har…

Unga ser allt dystrare på framtiden
Politiskt engagemang, framtidshopp och tron på demokrati minskar hos svenska ungdomar, visar en ny rapport från Ungdomsbarometern.– Man ser ganska…

Så blir ditt digitala liv när jättarna tuktas
Mer konkurrens, större valfrihet och mindre nepotism. Förväntningarna är stora när EU tvingar teknikjättarna att släppa in andra. Så här…

Utredning: Sämre och mindre mat vid krig
Sverige behöver på nytt bygga upp stora beredskapslager. Och människor måste vänja sig vid tanken på att äta mindre och…

Känslig fråga att flytta hus från kusten
Stigande hav är ett växande hot mot kustsamhällen. Ett alternativ till murar och vallar är att backa för vattnet och…

EU öppnar för att lätta på reglerna för gensaxade grödor
Ett hållbarare jordbruk eller oacceptabla risker för miljö och hälsa? Nu har EU:s utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet röstat…

Bankernas utsläpp dubbelt så stora som Sveriges
Sveriges fem största banker orsakar klimatutsläpp på uppåt 100 miljoner ton växthusgaser varje år, visar en ny rapport från Fair…

PFAS i bekämpningsmedel på svenska åkrar
I flera godkända bekämpningsmedel som används i Sverige finns PFAS-kemikalier. Det framgår av en rapport från organisationen Pesticide Action Network…

Utlåningsbutik för fritidsartiklar satsar på utrustning för funkisar
Fritidsbanken på Frölunda torg i sydvästra Göteborg femdubblar sin yta och satsar särskilt på mer utrustning för personer med funktionsvariation.

Bänkar som kan rädda liv
14 gula bänkar har placerats ut i Västerås. Förhoppningen är att de ska bli mötesplatser för samtal om psykisk ohälsa.

Humanisterna godkänns som trossamfund: ”Steg mot sekulär stat”
Förbundet Humanisterna har godkänts som trossamfund, trots att de saknar gudstro. Ett beslut som banar väg för mer inflytande, och…

Sämre samarbete vid hemarbete
Att jobba hemifrån är fortsatt vardag för många kontorsarbetare efter pandemin. Men organisationer ser en risk för sämre arbetskultur, enligt…

Fixa fågelfesten
Att vara en liten fågel på vintern är inte alltid helt lätt. Inte nog med att det är kallt, det…

Nato: Det här händer nu
Turkiet har ratificerat Sveriges Natoansökan, men det återstår flera steg innan Sverige är fullvärdig medlem i försvarsalliansen.

Automatisk granskning av skog missar fridlysta arter
Anmälda avverkningar av skog granskas i dag automatiskt av Skogsstyrelsen, ett system som får kritik av Naturskyddsföreningen. Nästan alla inrapporterade…

Sverige ökade stöd till fossila bränslen
Statens subventioner av fossila bränslen ökar. I fjol uppgick de till 31 miljarder kronor – elva miljarder mer än hela…

Stort besökstapp när museer återinförde entréavgift
Efter några skakiga år slog Sveriges museum besöksrekord 2023 med nära 18 miljoner besök. Men en kategori museum ser tvärtom…

Kärlek på flykt i turnerande fotoutställning
Den prisbelönte dokumentärfotografen Pieter ten Hoopen har besökt krig, miljökatastrofer, våld och intolerans – och dokumenterat kärlek. Resultatet går att…

Arters genetiska mångfald måste skyddas – så kan Sverige bidra
Genetisk mångfald spelar stor roll för hur arter ska kunna anpassa sig till klimatförändringar. Därför krävs också bättre stöd för…

Här smälter 30 miljoner ton is – varje timme
Grönland tappar närmare 30 miljoner ton is – varje timme. Enligt forskarna bakom en ny studie kan det innebära att…

MP-språkrör sjuk – borta på obestämd tid
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi är sjuk och blir borta från sina politiska uppdrag på obestämd tid.”Det har varit svårt att…

Sverige deltar i rekordstor Natoövning
Nato själv förbereder sig i rekordstorlek under våren. Tiotusentals soldater kommer att vara med när Nato-länderna och även Sverige genomför…

Fleråriga spannmål miljövänligare och ökar kolinlagringen
Den stora majoriteten av spannmålsgrödorna är ettåriga, men fleråriga håller på att utvecklas. Forskare menar att dessa kan ge flera…

Lysekil, Luleå och Slite i omställningens frontlinje
I Lysekil, Luleå och Slite har omställningsarbetetet kommit olika långt men invånarna i alla tre orterna oroar sig för att…

Höga naturvärden – riskerar ändå att avverkas
Naturskyddsföreningen och Skydda skogen har funnit fler än 3 500 fynd av naturvårdsarter i fyra hotade skogsområden i Jämtland och Västernorrland.

Myror vårdar sårskador med egen antibiotika
Myror skadar sig ibland när de söker föda, ibland allvarligt. Men åtminstone en art kan konsten att behandla infekterade sår…

Hållbarhet i fokus på endagsfestival i Värmdö
Vad kan en människa, eller en grupp som går samman, göra för klimatet på lokal nivå? Detta kommer att diskuteras…

Bin producerar mindre honung i USA
Honungsbiets produktion av honung i USA har minskat under det senaste årtiondet. Flera faktorer, bland annat en kraftig ökning av…

Så ska Europas städer överleva värmen
Temperaturen fortsätter att stiga och med den risken för värmeböljor, torka och bränder. Men Europas historiska städer byggdes inte för…

Ny studie: PFAS i levern hos foster
PFAS-kemikalier påverkar foster redan under graviditeten, konstaterar en ny studie från Örebro universitet. Forskarna har undersökt 78 foster och bland…

Kräver att fjällstuga är öppen: ”Äventyrar liv”
Svenska Fjällräddares Riksorganisation (Svefro) överklagar beslutet att stänga fjällstugan Gåsen i västra Jämtlandsfjällen. Enligt organisationen äventyras fjällsäkerheten.

Fler TBE-fall än väntat upptäcks inte av vården
Det är fler fall av det fästingburna TBE-viruset som inte upptäcks av vården än vad som tidigare varit känt, visar…

Josefin startar ett leksaksbibliotek: ”Jag vill göra det till norm att dela”
Bibliotek är en självklar del i många barns liv, medan att låna leksaker är desto ovanligare. Nu startar Josefin Skugge…

Cirkulär galleria blir permanent i Karlstad
Det började som ett medborgarförslag och har prövats under nio veckor – med nära 57 000 besökare. Nu står det…

Plantor som stimuleras elektriskt växer snabbare
Kornplantor kan växa 50 procent mer om dess rotsystem stimuleras elektriskt genom att odlas i ett elektriskt ledande organiskt odlingssubstrat.

Regeringen vill stoppa utfasning av ålfisket
För att skydda den akut hotade ålen tillåts endast fiske med särskilda tillstånd, och inga nya utfärdas. Men nu vill…

Nomadliv och klimathopp att se fram emot 2024
Arbetarklassdrömmar, meddelanden till framtiden och en nygammal odlingshandbok – det är något av innehållet i Valdemar Möllers urval av kulturtips…

968 nya arter upptäckta under fjolåret
Benlösa ödlor, färgglada getingar och nya dinosauriefossiler är några av de 968 arter som upptäcktes under 2023. Forskare har också…

95 procent av kommunerna skippar fyrverkerier
Nära 95 procent av Sveriges kommuner arrangerar inga fyrverkerier i kommunal regi, och 65 procent begränsar privatpersoners användning av fyrverkerier.

Välj rätt nyårslöfte – detta ökar livskvalitén mest
Skissar du på nyårslöften och vill lägga energin rätt? En studie från Lunds universitet kan visa vägen. Forskarna har kartlagt…

Vem gillar brysselkål? – 5 tips för julbord utan svinn
Jul är kanske vår största mathelg, en tid då även matsvinnet ökar. Landets Fria Tidning tipsar om hur du ser…

Skräpets högtid – har du koll på sorteringen?
Årets skräpigaste högtid är här. Vet du hur paketsnören, värmeljus och trasiga julgranskulor ska sopsorteras? Undvik vanliga misstagen med Landets…

Megaöversvämningar kan ofta förutses
En stor majoritet av de kraftiga översvämningarna i Europa de senaste 200 åren hade kunnat förutses, enligt en ny studie.

Experter: Saknas skarpa förslag i klimatplanen
Inga beräkningar. Och inga konkreta exempel på hur utsläppen ska minska på kort sikt. Experter är kritiska till regeringens klimathandlingsplan…

Svensk handel: Guldläge för second hand
Julhandeln väntas minska jämfört med förra året, och allt fler lägger begagnade klappar under granen. Det förutspår branschorganisationen Svensk handel…

Jämställdhet i toppen sipprar ner i organisationen
Medieföretag med kvinnlig vd har mer jämställda styrelser, visar en kartläggning från Göteborgs universitet.”Det är tydligt att en jämn könsfördelning…

9 av 10 svenskar vill ändra livsstil för klimatet
86 procent av svenskarna är beredda att ändra livsstil för klimatets skull, visar en opinionsundersöknings som utförts på uppdrag av…

Applåder och besvikelse efter historiskt klimatavtal
En historisk överenskommelse om att röra sig bort från fossila bränslen. Det var resultatet efter förlängda förhandlingar på klimatkonferensen i…

Artister ordnar alternativ musikhjälp för Gaza
Konserter, filmvisningar, luciatåg och konstevenemang. Det är något ur repertoaren när en bred uppslutning kulturaktörer går samman i en kampanj…

Civil rights defenders: Tidöavtalets politik försvagar demokratin
Ett stort antal förslag och beslut från det första året med Tidöavtalets politik inskränker eller strider mot våra grundläggande fri-…

Kultur på recept ger bättre psykisk hälsa
Människor med depression eller långvarig smärta mår bättre efter att ha deltagit i kulturaktiviteter tillsammans med andra människor. Det visar…

Omställningsnätverket bildar nya arbetsgrupper
Under ett digitalt möte 8 januari ska Omställningsnätverket organisera sig i nya nationella arbetsgrupper. ”Är du pepp på att komma…

Återbruksaktör vill ändra definition av begagnad: ”Negativt laddad”
Slår du upp ”begagnad” i Svensk ordbok får du veta att det rör sig om något slitet som ”förlorat i…

Människan är anpassad för tropiskt klimat – Så påverkar kylan kroppen
Människokroppen är i grunden anpassad för ett tropiskt klimat och extremkyla påverkar kroppens alla system.– Man kan se kyleffekter redan…

Nytt köldrekord i januari – minus 43,8 grader
Det nya året fick en iskall start med den kallaste januarinatten i Sverige på över 25 år – och nu…

Nytt sätt att mäta varors sociala hållbarhet
Sedan 25 år tillbaka mäts produkters hållbarhet när det gäller miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv. Och nu ska även social hållbarhet…

S: Moderaterna lade grunden för flyktingkrisen 2015
Socialdemokraterna anser att statsminister Ulf Kristersson (M) flyr sitt ansvar för flyktingkrisen 2015.– Han borde be om ursäkt, säger partisekreteraren…

”Människan mer invasiv än katten”
Katten kallas massmördare i ett radioprogram, men den invasiva människan borde knappast kasta första stenen, enligt dagens debattör Annika Rullgård.

Brå ska studera barn som misstänks för brott
Regeringen har gett Brottsförebyggande rådet (Brå) i uppdrag att ta fram kunskap om utredningar där barn under 15 år misstänks…

Antal vindkraftverk har ökat med 880 procent på 20 år
Västra Götaland har 615 vindkraftverk och Skåne har 443, vilket gör att länen ligger i topp över flest antal vindkraftverk…

Sopdrottning åtalas i Sveriges största miljöhärva
Bolaget tog betalt för att ta hand om avfallet. Men enorma mängder sopor dumpades och blev liggande på 21 platser…

Återvunnen textil ingen självklar klimatvinst
Den svenska textilkonsumtionen orsakar stora utsläpp, och återvinningen av textil behöver öka. Men klimatvinsten är inte självklar, visar en ny…

Egna verktyg används lite – nu ska boende dela
Istället för att alla ska köpa egen borrmaskin och symaskin testar hyresrättsföreningen SKB nu att ge boende tillgång till skåp…

Bekämpningsmedel skadar humlor – trots skärpta regler
Bekämpningsmedel som används inom jordbruket orsakar ”betydande skador” på humlor trots att EU har infört strängare regler mot bekämpningsmedel. Det…

Stark kritik mot EU:s migrationspakt: ”Inskränker asylrätten”
Efter år av oenighet har EU-länderna och EU-parlamentet enats om en gemensam migrationspakt. Migranter ska hållas i asylcenter vid den…

Terapi gav effekt vid klimatångest
Är det rätt att behandla befogad oro och nedstämdhet över klimatförändringarna? Ja, menar svenska forskare som är först i världen…

Ny rapport: ”Ond cirkel av ohälsa” för utrikes födda kvinnor
Det finns stora hälsoklyftor utifrån kön och födelseland i Sverige, och den svenska hälso- och sjukvården är varken jämställd eller…

Vätgas nyckel till sjöfartens omställning
Färjor är värstingar när det kommer till utsläpp och drivs uteslutande av fossila bränslen. Men det finns alternativ, och vätgas…

S sågar egen klimatpolitik: ”Morot för de rika”
Socialdemokraterna har lagt fram en klimatpolitik som förstärkt ojämlikheten i samhället, säger talespersonen Anna-Caren Sätherberg (S). Felet har delvis varit…

50 år av feministiska serier på Kvinnohistoriskt museum
Feministiska tecknade serier, satir och enrutingar från 1970-talet fram till i dag visas på Kvinnohistoriskt museum i Umeå från 16…

LRF vill att staten betalar för jordbrukets omställning
Lantbrukets miljöarbete är avgörande för Sveriges möjligheter att nå målen – men begränsas av brist på pengar. Det är budskapet…

Fler kräver skadestånd efter PFAS-domen
Ytterligare 165 personer från Kallinge stämmer Ronneby kommuns vattenbolag Miljö och Teknik på grund av skador de fått via PFAS-förgiftat…

Tårar i Dubai – varning för totalt misslyckande
En dödsdom mot sårbara önationer och ett klimatmöte på väg mot fullständigt misslyckande.Joseph Sikulu från Pacific Climate Warriors kan inte…

Vattenfall: Ny kärnkraft inte kommersiellt lönsamt
Regeringen räknar starkt med ny kärnkraft för att Sverige ska att framställa så mycket el som omställningen till fossilfritt kräver.

Ökad stress och press på svenska arbetsplatser
Allt fler svenskar arbetar ofta under tidspress. Över hälften har ett psykiskt ansträngande arbete och fyra av tio har svårt…