Radar

Samarbete ska lösa lärarbrist i Norrlands glesbygd

Klassrum sett från elevens synvinkel. En elev räcker upp handen. I bakgrunden en lärare framme vid whiteboardtavlan.

I norrländska glesbygdskommuner är bristen på behöriga lärare stor. Med start i höst ska den som funderar på läraryrket därför erbjudas gå fristående kurser vid lokala lärcentrum.
– Det handlar om att hela Sverige ska leva, säger Martin Bergvall, förbundschef på Akademi norr som deltar i satsningen.

I många norrländska glesbygdskommuner råder stor brist på utbildade lärare, samtidigt som avståndet till närmsta universitet är långt. En lösning på det kan vara att decentralisera utbildningen. 

Från hösten 2024 erbjuder Linköpings universitet i samverkan med Akademi Norr och Lapplands lärcentra ett trettiotal fristående kurser med koppling till läraryrket på distans vid lärcentrum vid 16 orter i Norrland. Fördelen med att knyta utbildningen till lokala lärcenter är att eleverna kan mötas och få stöd av varandra under studietiden. 

– Av erfarenhet vet vi att läsa tillsammans på ett lärcenter eller lokalt campus har en väldigt god påverkan på om studenterna klarar av studierna och verkligen tar sina poäng, säger Hannah Grankvist, utbildningsledare vid Utbildningsvetenskap på Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

Kurserna som ges är exempelvis svenska, matematik och pedagogik. Målgrupp är personer som är nyfikna på läraryrket och yrkesverksamma lärare som vill bredda sin kompetens. 

Men varför engagerar sig Linköpings universitet i att lösa Norrlands lärarbrist?

– Vi har ett brett utbildningsuppdrag för att vi ska få fler lärare i Sverige. Vi får ju också stor draghjälp med att rekrytera nya studenter, säger Håkan Löfgren, dekan på Utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet.

16 lokala lärcentra deltar


Orterna som deltar i samarbetet och ger fristående kurser från hösten 2024 är Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Kramfors, Lycksele, Norsjö, Sollefteå, Sorsele, Storuman, Strömsund, Vilhelmina, Åsele, Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Pajala.