Energi · Landets Fria Tidning tipsar

Nomadliv och klimathopp att se fram emot 2024

Den romska artisten Salamanca Taikon Gonzalez och samiska Sofia Jannoks erfarenheter gestaltas i Riksteaterns scenkonstverk Nomad.

Arbetarklassdrömmar, meddelanden till framtiden och en nygammal odlingshandbok – det är något av innehållet i Valdemar Möllers urval av kulturtips för det kommande året.

Teater

Nomad, Riksteatern (3 mars)
Nomad är ett både poetiskt och musikaliskt scenkonstverk som bygger på intervjuer med den samiska artisten Sofia Jannok och den romska artisten Salamanca Taikon Gonzales. Det som förenar dem är att de båda kommer från kulturer som har präglats av förflyttningar och resande – hur har nomadlivet påverkat dem?

Liv och död Strömquist, Dramaten (8 mars)
Serietecknaren Liv Strömquist har tillsammans med regissören Ada Berger gjort flera teaterföreställningar tidigare. Men då har de utgått från Strömquists seriealbum, denna gång kommer pjäsen först. Enligt förhandsinfon kommer den bland annat handla om Ronald Reagans astrolog och Meghan Markles bananer. Lika bisarrt och oemotståndligt som vanligt med andra ord.

77 meddelanden till framtiden, Dramaten (25 april)
Den här pjäsen för unga bygger på verkliga historier om klimatförändringarna från personer över hela världen. 77 personer mellan 9 och 37 år delar med sig av händelser från sina liv och så åskådare kastas man mellan hopp och förtvivlan. Pjäsen är en del av det globala projektet We hear you – a climate archive.

Tv-serie

Painkiller, Gabriella Pichler, SVT (våren 2024)
Regissören Gabriella Pichler gjorde stor succé 2012 med filmen Äta, sova, dö som vann flera guldbaggar. Nu kommer hennes första dramaserie som också den skildrar människor ur arbetarklassen med drömmar om ett annat liv. Få personer kan som Pichler lyfta fram människor med så mycket svärta, men samtidigt också så mycket humor och värme.

SVT:s dramakomedi Painkiller. Från vänster skådespelarna Dodona Imeri, Snežana Spasenoska och regissör Gabriela Pichler. Foto: Anders Nicander/SVT

Böcker

Den stora kreditfesten, Jonas Malmborg, Bonniers (12 januari)
Näst efter Spotify är kanske Klarna det mest framgångsrika techbolaget på senare år. Men bakom framgångsfasaden finns en mörk baksida. Många menar nu att Klarna är ett luftslott som bygger på glädjekalkyler och att företaget redan i dag blöder pengar. Jonas Malmborg har grävt ner sig i vad Klarna är för företag och hur det har kunnat växa.

Drömmarna vi tillsammans drömmer, Niklas Rådström, Bonniers (5 februari)
Niklas Rådström är känd både som poet, dramatiker och romanförfattare. I den här nya romanen, som förenar poesin med spänningsromanens driv, får vi möta miljöaktivisten Bodil som kommer i kontakt med en forskargrupp som kartlägger framtiden. Hon får även se hur hennes framtida liv kommer att gestalta sig i klimatförändringarnas spår.

Trädgårdsprofilen André Strömqvist har uppdaterat sin populära odlingshandbok. Foto: Göran Thorén/Norstedts

Nya odlarens handbok, André Strömqvist, Norstedts (20 februari)
Suktar du efter våren och möjligheten att sätta fingrarna i jorden? Kanske kan den här boken stilla längtan något. Odlarens handbok av trädgårdsprofilen André Strömqvist gavs ut första gången 2012 och utsågs då till årets trädgårdsbok. Nu kommer den i en ny uppdaterad version med massor av praktiska tips om allt från hur du anlägger ett grönsaksland till hur du skapar en bra kompost.

Vi ses i augusti, Gabriel Garcia Marquez, Wahlström & Widstrand (16 april)
Garcia Marquez bok Hundra år av ensamhet är en av 1900-talets stora romaner och banade väg för det som kom att kallas magisk realism. Han dog 2014 men lämnade efter sig en ofärdig kortroman. Nu har hans sista förläggare restaurerat och ger ut berättelsen som handlar om kärlek, död, minne och åldrande.

Filmer

Bob Marley: One Love (14 januari)
Det har gått över fyrtio år sedan reggaemusikens största stjärna gick ur tiden. Nu kommer en film om hans liv där han spelas av den brittiske skådespelaren Kingsley Ben-Adir som bland annat gestaltat Malcom X på vita duken. Kommer filmen kunna göra den musikaliska ikonen rättvisa? Se och avgör själva.

Imperiet föddes ur det ikoniska punkbandet Ebba Grön. Nu kommer filmen om bandet. Foto: Tove Falk/Folkets Bio

Ett hjärta är alltid rött (19 januari)
Sagan om rockgruppen Imperiet började när Ebba Grön splittrades, ur spillrorna föddes ett nytt band som bara några senare skulle komma att spelas på Svensktoppen och uppträda på scener världen över. Nu berättar medlemmarna själva historien om bandet i regi av Balsam Hellström.

Düsseldorf, Skåne (9 februari)
I början av 90-talet släppte det halvskånska rockbandet Bob hund en låt med titeln Düsseldorf, det är dock inte Bob hunds musik som hörs i den här filmen men däremot synthband från 80-talet då filmen utspelar sig. Handlingen kretsar kring ett ungt par med musik- och fotodrömmar som bor i en liten skånsk by.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV