Radar

Bästa och sämsta EU-parlamentarikerna för miljön

Några EU-parlamentariker som utmärker sig i Naturskyddsföreningens granskning: Jakop Dalunde (MP), Pär Holmgren (MP), Malin Björk (V), Johan Nissinen (SD) och Peter Lundgren (tidigare SD, numera vilde).

Skillnaderna är stora när det gäller de svenska EU-parlamentarikernas engagemang i EU:s miljöpolitik, visar en granskning från Naturskyddsföreningen. Medan två partier aktivt motarbetar viktiga miljöförslag får två andra utmärkt miljöbetyg. Har du koll på vilka?

Valet till EU-parlamentet 9 juni beskrivs av Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén som ett ödesval för klimatet och naturen.

– Valet kommer att ha stor betydelse för hur EU:s miljöpolitik utformas under nästa mandatperiod och tyvärr finns det en risk att miljöpolitiken försvagas beroende på utgången, säger hon i ett pressmeddelande.

Naturskyddsföreningen har inför valet granskat hur Sveriges EU-parlamentariker har röstat i 88 fall under den gångna mandatperioden. Organisationen har även granskat inlägg och yttranden som rör miljöfrågor i media. 

Resultatet blir betyget ”uselt” för Sverigedemokraternas ledamöter, som röstat emot nästan samtliga miljöförslag. Moderaterna har aktivt och intensivt motarbetat förslag på andra sätt än i röstningar och får även de dåligt miljöbetyg. 

Liberalerna får betyget bra, berättar Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.

– Vår granskning visar att Liberalerna tar strid för miljön i EU, medan de övriga partierna i regeringsunderlaget bromsar miljöpolitik både i EU och på hemmaplan.

Miljöpartiets och Vänsterpartiets EU-parlamentariker får miljöbetyget ”utmärkt”, Socialdemokraternas bedöms av Naturskyddsföreningen som ”bra” och Centerpartiets parlamentariker som ”okej”. Kristdemokraterna landar på ”dåligt”. 

– Gapet mellan de parlamentariker som får betyget ”utmärkt” och de som får betyget ”uselt” är enormt, säger Beatrice Rindevall. 

Läs rapporten Draglok och bromsklossar: Granskning av svenska EU-parlamentarikers miljöinsatser 2019–2024

Bäst och sämst i EU-parlamentet


Utmärkt miljöbetyg
Miljöpartiets tre EU-parlamentariker och Vänsterpartiets enda parlamentariker har röstat bra för miljön i 94–97 procent av de granskade omröstningarna och får utmärkt miljöbetyg. Jakop Dalunde (MP), Pär Holmgren (MP) och Malin Björk (V) har även varit mycket aktiva inom klimat- och miljöpolitiken i det parlamentariska arbetet.

Bra miljöbetyg
EU-parlamentarikerna från Socialdemokraterna och Liberalerna har fått bra miljöbetyg. De fem socialdemokratiska parlamentarikerna har röstat bra för miljön i 79–87 procent av fallen, medan Liberalernas enda parlamentariker Karin Karlsbro har röstat bra för miljön i 77 procent av omröstningarna. Tillsammans med Helén Fritzon (S) utmärker sig Karlsbro som särskilt engagerad för klimat och miljö.

Okej miljöbetyg
Centerpartiets två ledamöter får ett okej miljöbetyg, då de har lagt 53 respektive 56 procent bra miljöröster. Emma Wiesner (C), som sitter i miljöutskottet, har varit mycket aktiv och förespråkat en högre ambition i klimatpolitiken, men också drivit på för svagare lagar som berör skog och lantbruk, som exempelvis naturrestaureringslagen.

Dåligt miljöbetyg
Dåligt miljöbetyg tilldelas Kristdemokraternas två ledamöter och Moderaternas fyra ledamöter som endast har röstat bra för miljön i 24–31 procent av omröstningarna. Sara Skyttedal (tidigare KD)Tomas Tobé (M) och Jessica Polfjärd (M) har alla utmärkt sig genom att aktivt arbeta för att försvaga ambitionsnivån i flera viktiga miljölagstiftningar.

Uselt miljöbetyg
De som röstat sämst för miljön är Sverigedemokraternas två parlamentariker och den politiska vilden Peter Lundgren, som endast röstat bra för miljön i fem till nio procent av omröstningarna. Den ledamot som utmärker sig mest är Johan Nissinen (SD), som har varit en stark röst mot klimat och natur. Han har haft ett stort engagemang i både debatter och i media, och motsatt sig flera miljölagstiftningar i sin helhet.

Källa: Naturskyddsföreningen
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV