Radar

Svenskar dricker mindre – männen sticker ut

Människor i barmiljö. En taturerad hand sträcker sig efter ett vinglas.

Svensken drack mindre alkohol förra året. Nedgången är den största på tio år, enligt siffror från CAN.
– Framförallt är det männen som minskat sin konsumtion, säger forskaren och utredaren Björn Trolldal.

8,6 liter ren alkohol per invånare 15 år och äldre. Det var vad svensken drack 2023, enligt statistik från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Siffrorna pekar på en tydlig nedgång. Jämfört med 2022 är konsumtionen en nedgång på 2,7 procent.

– Det är den kraftigaste nedgången under ett år sedan 2014, bortsett från pandemiåret 2020, säger Björn Trolldal, forskare och utredare på CAN.

Tufft ekonomiskt

Enligt Trolldal finns det flera anledningar till att konsumtionen minskar.

– Det är en nedgång som pågått under en längre tid. Men tittar vi på 2023 ser vi en stor nedgång på resandeinförsel, alltså inköp från andra länder främst Tyskland, säger Trolldal och fortsätter:

– Det är tydligt att det allmänna ekonomiska läget har påverkat, men även en sådan sak som bensinpriset. För den som bor relativt långt upp i landet kostar det en hel del att ta sig ner till Tyskland och tillbaka.

Generellt sett dricker svensken mindre. Grafik: Anders Humlebo/TT

Inhemsk försäljning

Sedan pandemin köper fler svenskar också sin alkohol på Systembolaget. 2019 var andelen 64,8 procent av den totala konsumtionen, 2023 var siffran 71 procent.

Överlag är det dock nedåtgående trend i stort på svenskarnas drickande.

– Tittar vi på de tio senaste åren har det skett en minskning med omkring 10 procent. Då låg det en bit över nio liter ren alkohol per invånare och år. Nu ligger vi en bit under. Framförallt är det männen som minskat sin konsumtion.