Radar

S sågar egen klimatpolitik: ”Morot för de rika”

Socialdemokraternas klimatpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg är självkritisk angående partiets klimatpolitik.

Socialdemokraterna har lagt fram en klimatpolitik som förstärkt ojämlikheten i samhället, säger talespersonen Anna-Caren Sätherberg (S). Felet har delvis varit Miljöpartiets.
”Totalt nonsens”, enligt tidigare språkröret Isabella Lövin (MP).

– Vi har inte fört en politik som har hjälp vanligt folk att ställa om, säger den klimatpolitiska talespersonen Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens.

Socialdemokraterna har tagit fram en ny så kallad samhällsanalys, en intern rapport, där klimatpolitiken när partiet var i regeringsställning beskrivs ha varit en morot för de rika och en piska för andra.

Som exempel nämns elbilsstödet som främst gick till höginkomsttagare i storstäder. ”Vanligt folk har fått betala”, säger hon.

Samtidigt lägger Sätherberg en del av skulden på Miljöpartiet, som var S koalitionspartner 2014 till 2021.

– Vi har ett ansvar. Och definitivt har Miljöpartiet ett ansvar, som förde fram reformerna och hade ministerposten i sju av de åtta åren, säger hon till Aftonbladet.

”Nonsens”

Miljöpartiets tidigare språkrör Isabella Lövin, som satt på posten 2016–2021, slår ifrån sig och skriver på X: ”Totalt nonsens från S som borde vara stolta över att fått vara med om att göra Sverige världsledande i grön omställning under vår tid.”

Riksdagsledamoten Lars Isacsson (S) anser att medierna haft en del att göra i skillnaden mellan stad och land.

– Det finns en allmän bild inte minst i media att bor du i en storstad så är du en vinnare och i en småstad en förlorare.

– Känslan att vara en andra klassens medborgare finns både i förort och bruksort.

Han frågar sig hur en kommun som redan har hög skatt, en välfärd som går på knäna, ska ha råd att investera i bostäder, infrastruktur och skolor. Staten måste ta ett större ansvar här, anser han.

– Sverige är i behov av ett investeringsprogram som är det största på årtionden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV