Radar

Ratade teknikprylar återanvänds inte förrän efter tre år

Laptop.

Svenska företag och organisationer lagrar gamla datorer och telefoner i upp till tre år innan de får ett nytt liv genom återbruk eller återvinning. Under tiden nästan halveras deras värde avslöjar den nypublicerade rapporten IT-berget 2024 från 3 step IT.

Texten är skapad med hjälp av AI och granskad och redigerad av Landets Fria Tidning. Läs vår AI-policy här.

I ett pressmeddelande från företaget, som fokuserar på återanvändning av teknik, står det: ”Det döljer sig ett virtuellt berg av fullt användbar IT-utrustning”.

– Resultatet är alarmerande. När datorer hålls inlåsta i förråd måste ny utrustning produceras för att täcka upp marknadens efterfrågan – med onödig klimatpåverkan som följd. Vi ser även från vår egen statistik att IT-utrustningen tappar nästan halva sitt värde under dessa tre år, säger Robert Åholm, företagets Sverigechef, i pressmeddelandet, säger Robert Åholm, företagets chef i Sverige, rapporterar Syre.

9 av 10 kommuner väljer nytt hellre än begagnat

Enbart 17 procent av företagen och organisationerna i Sverige uppger att de ser till att deras IT-utrustning återanvänds eller återvinns direkt när den inte längre behövs. Detta framkommer i rapporten som grundar sig på över tusen intervjuer med beslutsfattare inom IT-inköp. 

89 procent av Sveriges kommuner köper bara nya datorer. Förutom att det utgör ett resursslöseri och påverkan på klimat och miljö innebär det också att mer skattepengar går till inköp av datorer inom kommunerna – återanvänd teknologi är både billigare och har en betydligt lägre klimatpåverkan. Detta skriver IT-företaget i rapporten Kommunernas IT-hantering på väg mot cirkulär teknik och mindre utsläpp, en undersökning som involverade 95 av 290 kommuner.

Begagnade datorer – ett klimatsmart val

”För den genomsnittliga arbetstagaren behövs inte den nyaste modellen av en laptop till ens dagliga uppgifter. Genom att välja en något äldre modell, som är rekonditionerad och testad av Inrego kan kommuner sänka kostnaden med 70-80 procent och ändå få en dator som fungerar utmärkt”, uppger Inrego som betonar att en återanvänd laptop har 85 procent lägre klimatavtryck än en ny, rapporterar Syre.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV