Radar

Utlåningsbutik för fritidsartiklar satsar på utrustning för funkisar

På Fritidsbanken får man låna begagnad sport- och friluftsutrustning gratis under 14 dagar.

Fritidsbanken på Frölunda torg i sydvästra Göteborg femdubblar sin yta och satsar särskilt på mer utrustning för personer med funktionsvariation.

Utlåningsbutiken Fritidsbanken har funnits i köpcentret på Frölunda torg sedan 2017. Nu flyttar verksamheten in i Handelsbankens gamla lokaler, något som innebär att ytan femdubblas och landar på 850 kvadratmeter. Öppettiderna utökas, liksom utbudet. 

– Syftet med Fritidsbanken är att fler ska kunna ha en aktiv fritid utan att det kostar – alla lånar gratis hos oss. Tack vare den nya stora lokalen kan vi ha ett större utbud av utrustning så att fler kan låna, vilket känns jätteroligt, säger Josefine Larsson på Fritidsbanken på Frölunda Torg i ett pressmeddelande.

Storleken gör det möjligt att ta emot större sällskap som skolklasser, och att utöka utbudet för att nå en större målgrupp. Nu satsas särskilt på tillgänglighet och mer utrustning för personer med funktionsvariation. 

2013 öppnades den första Fritidsbanken i Deje, tre mil norr om Karlstad. Butiken på Frölunda torg, där Josefine Larsson arbetar (bilden) kallas för flaggskeppsbutik bland landets fritidsbanker. Foto: Roger Edeflod

Utmana SM-vinnare i pingis

– Fritidsbanken har en oerhört viktig verksamhet med en bred målgrupp. Att vi, tillsammans med Göteborgs Stad, kan bidra med att utveckla denna verksamhet på Frölunda Torg är mycket glädjande. Vi ser fram emot att Fritidsbanken välkomnar fler besökare med samma generösa öppettider som övriga butiker, dessutom med utrustning även för de med funktionsvariation, säger Anders Strand, centrumchef på Frölunda Torg.

Butiken har redan smygöppnat men kommer att invigas den 3 februari. Då kommer bland annat riksdagsledamot Mikael Damberg (S) och kommunstyrelsens förste vice ordförande Daniel Bernmar (V) att medverka, liksom flera idrottsprofiler. Besökare kan till exempel få utmana paralympiska mästaren och SM-vinnaren Anna-Carin Ahlquist i pingis.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV