Energi

Skräpets högtid – har du koll på sorteringen?

En trasig julkula av glas ska inte slängas i glasåtervinningen.

Årets skräpigaste högtid är här. Vet du hur paketsnören, värmeljus och trasiga julgranskulor ska sopsorteras? Undvik vanliga misstagen med Landets Frias guide, som som även ger tips på hur du undviker djur och palmolja i juleljusen.

Inslagningspapper och wellpapp

RÄTT Pappersförpackningar. Ta bort så mycket tejp som möjligt först.

FEL Tidningsinsamlingen, eftersom julpapper ofta är plastbelagt. Inblandningen av fel material i returpappret kan vi värsta fall sabba hela återvinningen.

TIPS! Spara pappret till nästa år, eller slå in paket i gamla tidningar.

Presentsnöre, tejp, etiketter

RÄTT Restavfall. Denna sektion bränns och ger fjärrvärme och el.

FEL Plastförpackning. I Sverige har vi ett producentansvar för förpackningar. Presentsnören, tejp och etiketter räknas inte som förpackningar.

TIPS! Återanvänd snören till nya paket. Använd snören av andra material än plast.

Trasiga julgranskulor

RÄTT Restavfall. Ibland skiljs brännbart från icke brännbart – kolla vad som gäller där du bor.

FEL Glasåtervinning, plaståtervinning. Julkulor är inte förpackningar och faller inte under producentansvar. Glas av annan kvalité än glasförpackningar kan dessutom försämra möjligheten att återvinna det insamlade glaset.

Svenskar bränner omkring 300 miljoner värmeljus varje år, och ljushållaren hamnar ofta i soporna, vilket är fel. Foto: Claudio Bresciani/TT

Värmeljus och marschaller

RÄTT Varierar mellan kommuner, antingen metallförpackning eller metallskrot på återvinningscentralen. Ta isär vekeshållaren från ljuskoppen och lägg båda i samma avfallssektion. Eftersom järnet i vekeshållaren sorteras ut med en magnet kommer aluminiumet i koppen annars följa med, och brännas upp i stället för att återvinnas.

TIPS! Det finns Svanenmärkta värmeljus med behållare av glas eller bioplast, som återvinns som glas- respektive plastförpackning när ljuset brunnit ut.

Ljusstumpar

RÄTT Restavfall, brännbart – om du inte har en kakelugn att tända, eller en ”stumpstake” anpassad för att elda upp hela ljuset.

TIPS! Välj miljömärkta ljus för att undvika palmolja som bidrar till regnsskogsskövling, eller paraffin, som är en biprodukt av fossil dieselolja. Stearin är en förnyelsebar råvara, som dock vanligtvis består delvis av animaliskt fett från slakteriavfall. Vill du undvika det kvarstår ljus av sojavax, kokosvax, rapsvax eller stearinljus av vegetabilisk stearinsyra (vilket är ovanligt).

Trasiga lampor från adventsljusstake eller julbelysning

RÄTT Glöd- lågenergi- och ledlampor räknas som elavfall, och ska lämnas till en återvinningscentral – om du inte har en sektion för ändamålet i ditt soprum. Även butiker som säljer småelektonik har ansvar för att ta emot uttjänta produkter som är mindre än 25 centimeter.

TIPS! Butikernas ansvar gäller även hushållsapparater, leksaker och elverktyg. Stora butiker har ansvar för att ta emot allt, medan små butiker bara måste ta emot samma sorts vara du köper. Undersökningar har dock visat att efterlevnaden bland små butiker brister.

Uttjänt julbelysning och annan elektronik lämnas på återvinningsstationen som elavfall – eller i butiken som säljer produkten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Julkort och kuvert

RÄTT Julkort som pappersförpackning, kuvert som brännbart.

FEL Kuvert hamnar ofta i pappersförpackning, men limmet på kuverten skapar problem, eftersom det inte löses upp i processen i pappersbruket utan klumpar ihop sig. Det resulterar i sämre papperskvalitet eller i värsta fall makulering. Samma sak gäller post it-lappar. Genom att lägga kuvertet och liknande i soppåsen kan det istället energiåtervinnas.

Julgran

RÄTT Varierar. Kolla med kommunen, som ibland hämtar på en plats i din närhet. På vissa håll är det grovsoprummet som gäller.

TIPS! Såga av grenarna (delvis eller helt) och använd julgranen som klätterställning för växter när våren kommer. Om du behöver köra granen till en återvinningsstation – erbjud dig att även ta med grannens, för att undvika onödig transport.

Källa och faktagranskning: Avfall Sverige

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV