Radar

EU vill höja åldersgräns för A-traktor: ”Ett nederlag för ungdomar i glesbygd”

Volvo 740 med varningstriangel på (eftersom den är ombyggd till A-traktor) kör i ett bostadsområde.

EU vill stoppa 15-åringar från att köra A-traktor. Det skulle försvåra livet för många ungdomar i glesbygd, anser Isak Utsi (S), kommunalråd i Arjeplog.

– I glesbygd och mindre städer där lokaltrafiken finns i mindre omfattning är EPA:n det sätt ungdomar har att själva ta sig till skola, till vänner, till träningar. Det är också ett fordon som ger föräldrar flexibilitet i livspusslet, säger Utsi.

EU-parlamentet röstade på onsdagen för ett förslag att i framtiden höja åldersgränsen för A-traktorer från 15 till 16 år. Förslaget innebär också krav på B1-körkort snarare än dagens AM-körkort och att hastighetsbegränsningen höjs från dagens 30 till 45 kilometer i timmen.

Höjd åldersgräns för A-traktorer vore ett nederlag för ungdomar i glesbygd, anser Isak Utsi (S), kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog. Foto: Arjeplog kommun/Grit Martin

”Nederlag”

Isak Utsi kallar beskedet ett ”nederlag”. Som kommunstyrelsens ordförande i Sveriges mest glesbefolkade kommun oroas han över konsekvenserna av höjd åldersgräns.

– Min farhåga är att fler kommer att välja mopedbil som transportmedel i stället, som vi vet är mindre säker och sämre anpassad till det svenska klimatet.

Han är även kritisk till att regeringen inte gjort mer i de inledande förhandlingarna för att markera den svenska positionen i frågan.

”Väldigt bra åldersgräns”

Erling Andersson, poliskommissarie på nationella operativa avdelningen (Noa), säger att de nya reglerna kan komma att gynna Sverige om de tillämpas, eftersom det nuvarande regelverket kring a-traktorer ”lever sitt eget liv”.

– Ju fler år man lägger till sin erfarenhet, desto klokare blir man och mer konsekvenstänk har man. 16 år är en väldigt bra åldersgräns för det här fordonstypen, absolut inte för hög, säger han.

Han framhåller också att det eventuella nya regelverket ligger i framtiden och att man inte vet vad som händer med A-traktorerna under fram till dess.

EU:s nya körkortsregler

EU-parlamentet enades på onsdagen om sin syn på den uppdatering av EU:s körkortsdirektiv som föreslogs av EU-kommissionen i fjol. Bland annat står EU-parlamentet bakom en prövotid på två år med striktare regler för den som nyss tagit körkort och möjlighet för 18-åringar att ta lastbils- eller busskörkort.

I Sverige har stort fokus legat på reglerna för A-traktorer, där det föreslås en åldersgräns på 16 år för att ta ett så kallat B1-körkort för att framföra fordon som väger max 2 500 kg i 45 kilometer i timmen. 16-årsgräns väntas även bli resultatet för att få köra fyrhjuliga mopedbilar.

I övriga EU-länder har den hetaste striden gällt om hälsoundersökning ska krävas vid förnyande av körkort. EU-parlamentet valde till sist att göra den frågan frivillig för medlemsländerna.

Källa: TT
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV