Radar

Stor oro för klimatförändringarnas påverkan på barnen

Översvämning vid järnvägsstationen Kållered centrum i samband med ovädret Hans i augusti 2023.

Varannan förälder oroar sig för att klimatförändringarna kommer att påverka deras barns hälsa negativt, visar en ny opinionsundersökning.

Hälften av Sveriges föräldrar med barn i åldern 12–18 år upplever oro för att klimatförändringarna kommer att påverka deras barns hälsa negativt. Det visar en opinionsundersökning som genomförts på uppdrag av organisationen Våra barns klimat. 

– Alla barn borde få leva på en välmående planet och slippa riskera sin hälsa. Att så många föräldrar känner oro för att klimatförändringarna påverkar barnens hälsa negativt är en tydlig signal på att effekterna av klimatkrisen märks här och nu, säger Klara Adolphson, styrelseordförande för Våra barns klimat i ett pressmeddelande.

Nära sju av tio föräldrar är själva oroliga för vad som kommer hända med klimatet och miljön i framtiden, medan bara fyra av tio känner hoppfullhet inför framtiden när det gäller att lösa jordens klimatproblem.

Drygt hälften av föräldrarna tycker att största ansvaret för att minska klimatförändringarna ligger hos politikerna, enligt undersökningen. 24 procent svarade ”företag” och 14 procent ”individer”.

– Beslutsfattare måste börja sätta barnen och klimatet främst och göra det enkelt att leva hållbart. Därför vill vi se en handlingskraftig politik som både ger framtidstro och skyndar på omställningen, säger Klara Adolphson.

Fakta: Om undersökningen

Opinionsundersökningen har genomförts av Verian (tidigare Kantar Public) på uppdrag av föräldraorganisationen Våra barns klimat.

Den bygger på 500 intervjuer med föräldrar i Sverige som har barn i åldrarna 12–18 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan den 23 november och 4 december 2023. 

Våra barns klimat grundades 2012 och är en del av den internationella plattformen Our Kids’ Climate. Organisationen är partipolitiskt och religiöst obunden.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV