Radar

Restriktioner för svinpestsmittat område hävs

Vägskylt med vildsvin.

Jordbruksverket häver de flesta restriktionerna i det pestsmittade området i Västmanland. Nu går det att vistas utan begränsning i skog och mark och skogsbruk tillåts i hela området som i höstas drabbades av afrikansk svinpest. 

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har gjort en ny riskbedömning. Utifrån den har Jordbruksverket beslutat att häva de allra flesta restriktionerna som har rått i Västmanland sedan det första fallet av afrikansk svinpest upptäcktes i ett vildsvin utanför Fagersta i september 2023. 

Det finns inga tecken på pågående smittspridning. Nu pågår arbete för att hindra vildsvin från att ta sig till det så kallade kärnområdet under sommaren, dels med hjälp av jägare, dels genom stängsel. 

– Vi vill också påminna alla som rör sig i kärnområdet och ytterområdet att fortsätta rapportera in döda vildsvin på rapporteravildsvin.sva.se. Genom att rapportera fynd bidrar man till att vi fortsätter ha en bra koll på läget, säger Erika Chenais, statsveterinär på SVA.

Johannes van den Weghe som leder Jordbruksverkets team mot afrikansk svinpest förklarar att deras inställning har varit att inte ha hårdare restriktioner än vad som krävts för att bekämpa smittan på effektivt sätt:

– Med lättnaderna i dag minskar de negativa konsekvenserna för skogsnäring och lantbruk samt för tävlings- och träningsverksamhet. Många har efterfrågat lättnader, och det känns naturligtvis bra att vi i dag är i ett läge i smittbekämpningen där vi kan häva flertalet av restriktionerna, säger han. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV