Radar

Förskolebarn får äta mataffärens osäljbara frukt 

Två barn sitter vid ett bord och äter päron respektive banan.

Frukt och grönsaker hör till det som butiker slänger mest av, trots att det mesta som hamnar i containern är fullt ätbart. I Vänersborg skänker en ICA-butik istället bort de svårsäljbara varorna till en förskola.

En lite för brun klase bananer. En påse apelsiner där en börjat mögla men resten är fräscha. En krosskadad gurka. Dessa varor hamnar som regel i matbutikens sopcontainer, trots att de till stor del är fullt ätbara. 

Istället för att slänga bort de svårsäljbara grödorna har ICA-butiken Älgen i Vargön i Vänersborg börjat ge bort maten till en lokal förskola.

– Jag avskyr att slänga mat och kan den i stället komma barnen på förskolan till gagn ser vi det bara som en vinst, säger Christoffer Russo, ägare till ICA Älgen i Vargön i ett uttalande.

Agneta Wallander, enhetschef på kostenheten på Vänersborgs kommun tar emot en bananlåda av Christoffer Russo, ICA Älgens ägare i Vargön. Foto: Viktoria Unosson

Några gånger i veckan hämtar Hallebergs förskola upp en låda med överbliven frukt och grönsaker som annars skulle ha blivit matsvinn.

– Barnen får prova rätter som de annars inte skulle ha provat och butiken minskar sitt svinn och därigenom sin klimatpåverkan, säger Anna-Karin Svensson, kostchef på Vänersborgs kommun.

Förskolekocken vet inte i förväg vad som väntar, och får fria händer att laga en maträtt eller en extra godsak till barnen, berättar hon.

– Det blir så klart en rolig utmaning för kocken att göra något spontant och för barnen blir det en guldkant utöver det vanliga, eftersom vi kan erbjuda mat som vi annars inte skulle kunna servera, säger Anna-Karin Svensson.

”För barnen blir det en guldkant utöver det vanliga”, säger Anna-Karin Svensson, kostchef på Vänersborgs kommun om att servera frukt och grönt som räddats från att bli matsvinn. Foto: Vänersborgs kommun

Inget fel på maten

Hon betonar att det inte är något fel på maten som serveras. Är det något dåligt på frukten eller grönsaken skärs det bort. Maten ersätter inte heller vad barnen annars skulle ha ätit, fortsätter Anna-Karin Svensson.

– Det är viktigt att understryka att det här gör vi utöver det vanliga. Våra skol- och förskoleluncher är fortfarande inom ramen av upphandlade ramavtal med svenska, lokalproducerade och årstidsanpassade produkter. Det här ser vi som det lilla extra, det som vi inte hade kunnat servera med ordinarie resurser.

Samarbetet mellan kostenheten på Vänersborgs kommun och ICA Älgen i Vargön är en del i en förstudie i projektet Resurseffektiva och inkluderande kommuner genom industriell symbios (se faktaruta).

– Att kommunens verksamheter kan samverka med näringslivet där vi tillsammans tar ett grepp för att minska matsvinnet är välkommet. Ett lokalt företag hade behövt slänga fullt användbar mat, men här får i stället barnen i förskolan något extra. Det här är verkligen industriell symbios och går helt i linje med vårt arbete att hela kommunen ska vara en mer hållbar kommun, säger Benny Augustsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

”Att kommunens verksamheter kan samverka med näringslivet där vi tillsammans tar ett grepp för att minska matsvinnet är välkommet”, säger Benny Augustsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vänersborgs kommun. Foto: Vänersborgs kommun

Del i större samarbetsprojekt

Syftet med projektet Resurseffektiva och inkluderande kommuner genom industriell symbios är att skapa ett hållbart och klimatneutralt samhälle genom samverkan och resursdelning mellan företag och verksamheter.

Målet är att skapa möjligheter till symbios mellan företag/verksamheter och att bygga upp en långsiktig organisation för symbiossamverkan i Bengtsfors, Lysekils och Vänersborgs kommuner.

Chalmers Industriteknik bidrar med expertkunskap och metoder för utveckling av industriella symbioser. 

Projektet pågår mellan december 2022 och maj 2024 och finansieras av forskningsrådet Formas.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV