Radar

Klimataktivister blockerar riksdagen

Tre aktivister, däribland Greta Thunberg sitter utanför Riksdagens port med ett plakat.

Ett tjugotal unga och forskare klädda i vita rockar blockerar just nu ingångar till Riksdagshuset, för att uppmärksamma behovet av en snabb och rättvis omställning av samhället.
– Vi uppmanar alla som kan att ansluta sig till oss, säger Greta Thunberg, som deltar i aktionen.

Aktionen ställer krav på snabba utsläppsminskningar – och klimaträttvisa, säger Greta Thunberg i ett uttalande:

– Den här aktionen är ett motstånd mot att detta dödliga, orättvisa system fortsätter. De rikaste förbrukar enorma mängder resurser, på bekostnad av att stora delar av världens befolkning inte ens får sina behov tillgodosedda. Världen förändras snabbt, det är oundvikligt. Det är vår demokratiska skyldighet att vara med och forma vilken riktning den förändringen ska ta.

”För att bromsa krisen krävs omfattande samhällsförändring på strukturnivå: systemomställning. Vi kan inte vänta på att någon annan ska göra något, vi behöver agera nu”, säger Christofer Kebbon, 19, som deltar i aktionen. Foto: Pressfoto

”Budskap i linje med forskningen”

– Att ungdomarna ens känner sig tvungna att kämpa för en dräglig framtid är verkligen ett rejält underbetyg för oss alla och särskilt våra politiker. Deras budskap är i linje med vad forskningen säger. Framtidsutsikterna med den förda politiken är väldigt skrämmande, varför är inte fler på barrikaderna? säger hon.

I aktionen deltar även forskare, bland dem Jeanette Eggers, forskare i skoglig planering med fokus på hållbarhet.

Med på plats finns också Ben Kenward, docent, forskare i miljöpsykologi vid Uppsala Universitet, som understryker att civil olydnad är en en drivkraft för betydande samhällsförändringar.

– Utan olydnad hade inte de rasistiska lagarna i USA eller Sydafrika upphävts, till exempel. Troligen kommer inte heller dagens politiker att lyckas bevara våra livsuppehållande system utan detta tryck, säger han.

Polisens presstalesperson säger till TT att protesten inte stör riksdagens verksamhet i någon större utsträckning och att de inte har tagit något beslut om att bära bort aktivisterna från portarna.

– Bedömningen, än så länge, har varit att deras grundlagsskyddade rättigheter väger tyngst i sammanhanget, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till TT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV