Radar

MP: ”Chockerande att satsa tio gånger mer på flyget än klimatet”

Elisabeth Svantesson i rosa kostym, leende utanför en port, med vårändringsbudgeten i händerna.

100 miljoner till investeringar som laddstolpar inom Klimatklivet – och 1 miljard och 35 miljoner kronor till flyget. Det är ett par av posterna i regeringens vårändringsbudget som presenterades under måndagen och har väckt skarp kritik från oppositionen.

Regeringen meddelade tidigare i april att investeringsstödet Klimatklivet får ett tillskott om 100 miljoner i den vårändringsbudget som lades fram under måndagen. Något klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i ett pressmeddelande kommenterade så här:

– För att Sverige ska nå hela vägen ner till nettonollutsläpp till år 2045 så behöver vi ställa om och elektrifiera fordonsflottan. Förstärkningen av Klimatklivet är helt central i regeringsunderlagets arbete för att skapa förutsättningar för elektrifieringen.

Miljonerna till Klimatklivet är den största posten i vårändringsbudgeten som väntas ha gynnsam effekt på klimatet. De kan även användas till andra klimatinvesteringar på lokal och regional nivå. 

Ett par andra tillskott i vårändringsbudgeten är 30 miljoner till åtgärder för värdefull natur och 35 miljoner för sanering och återställning av förorenade områden.

Miljard till flyget

Oppositionen är inte imponerad.

– Det de kommer med är bara bluff och babbel. Man försöker framställa neddragningar som satsningar, och släcka bränder som man med tidigare budgetar själva tänt, säger Janine Alm Eriksson, MP:s ledamot i riksdagens finansutskott till Ekot. 

Hennes partikollega Karin Pleijel, miljökommunalråd i Göteborgs stad, upprörs särskilt över budgetens satsningar på flyget.

– Det är chockerande att regeringen väljer att satsa tio gånger mer på flyget än på klimatet. Regeringens vårbudget är ett steg fram och tio steg tillbaka för klimatet, säger hon i ett uttalande. 

I vårändringsbudgeten ingår nämligen en satsning på flyget på 1 miljard och 35 miljoner kronor, något finansminister Elisabeth Svantesson (M) i ett uttalande motiverade på följande vis när budgetposten tillkännagavs i februari:

– Sverige är ett glesbefolkat och avlångt land som är i stort beroende av transporter som gör det smidigt för både människor och företag att resa. Just nu befinner sig flygbolag i ett tufft ekonomiskt läge efter pandemin. Därför är detta miljardtillskott i vårändringsbudgeten viktigt för att fortsatt ha goda kommunikationer i Sverige.

Ett svek mot klimatet, säger Åsa Lindhagen, miljö- och klimatborgarråd i Stockholm (MP) i ett pressmeddelande.

– Regeringen bommar samtliga klimatmål men fortsätter trots det att svika klimatet även i vårändringsbudgeten där det läggs tio gånger mer på flyget än på klimatomställningen. Det är plågsamt att se det totala klimathaveri som regeringen orsakar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV