Radar

Frankrike vill göra billiga kläder dyrare

En vit plastkasse märkt "Shein" ligger på ett bord tillsammans med ett par klädesplagg.

Mindre slit och släng och mer hållbart mode. Det vill Frankrikes underhus se och har röstat igenom en rad åtgärder som ska göra det mindre lockande att köpa billiga plagg. Bland åtgärderna finns förbud mot reklam för billiga textilier och en miljöskatt på lågpriskläder.

– Textilindustrin är en av de mest förorenande verksamheterna i världen, säger Anne-Cecile Violland från regeringens stödparti Horizon.

Hon säger att textilsektorn står för tio procent av världens utsläpp av växthusgaser och pekar speciellt ut kinesiska Shein ”och deras 7 200 mya plagg varje dag” som snabbproducent hon vill stoppa.

För att avgöra vilka kläder som ska omfattas av de nya reglerna kommer mått som tillverkningsvolym och frekvens av nya kollektioner att användas. De plagg som bedöms vara snabbproducerade får ett pålägg på 5 euro, drygt 55 kronor, per plagg – ett påslag som höjs till 10 euro år 2030.

Dessutom måste alla producenter informera kunderna om vilken miljöpåverkan plaggen har.

Lagen är inte bara framlagd med tanke på miljön, även skydd av franskt mode som trängs undan av billigare utländska märken ingår.

Innan det blir lag ska förslaget röstas igenom av senaten, vilket ses som en formalitet.