Radar

Oppositionen kräver ny klimatplan efter kritiken

Nooshi Dadgostar framför V:s logotyp.

De rödgröna partierna kräver att regeringen gör om sin klimathandlingsplan efter kritiken.
– Att vi har en regering som bryter mot lagen är vansinnigt helt enkelt, säger Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar.

Klimatpolitiska rådet slår fast att regeringens klimathandlingsplan inte lever upp till klimatlagen. Rådet varnar för att nya åtgärder för att nå 2030-målen skjuts upp till nästa mandatperiod. Kurvan i regeringens plan som visar att 2045-målet nås kallas för missvisande.

Dadgostar kallar kritiken för ”det största underkännande någonsin” en svensk regering fått för sin klimatpolitik. Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén säger sig aldrig hört en sådan svidande kritik mot en regering oavsett politikområde.

– Man bryter mot klimatlagen och det är naturligtvis mycket allvarligt att klimatpolitiska rådet säger att det klimatministern säger helt enkelt inte stämmer, kommenterar Dadgostar.

– Regeringen måste nu byta inriktning. En sådan här totalsågning kan inte få gå obemärkt förbi.

”Härdsmälta”

Enligt Socialdemokraternas klimatpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg kändes det som en ”härdsmälta” att lyssna på rådets kritik.

– Nu får man hoppas att regeringen tar till sig av kritiken och återkommer till riksdagen med en uppdaterad klimathandlingsplan och budgetar som inte ökar utsläppen, säger hon.

Sätherberg varnar för att alla åtgärder som skjuts på framtiden bara kommer att göra klimatomställningen ännu dyrare för vanligt folk och för Sverige, och att jobb och investeringar går förlorade.

Enligt MP:s språkrör Daniel Helldén visar rådets kritik att regeringen inte vet inte vad den håller på med.

– Det blir ett enormt arbete att försöka vända upp skutan som de sänkt, säger han.

– De lämpar över allt på oss och hoppas komma undan med det.

”De ljuger”

Klimatpolitiska rådet kallar regeringens kurva i klimatplanen som visar att 2045-målet nås för ”missvisande”. Helldén går ett steg längre.

– Jag skulle säga att de ljuger.

Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner tycker att klimatpolitiska rådets pressträff var en ”makaber föreställning”.

– Man visar på punkt efter punkt hur regeringen aktivt monterat ned Sveriges klimatpolitik, säger hon.

Wiesner anser att det behövs styrmedel som får regeringen att ta klimatmålen på allvar. Hon vill att EU inför ett ”klimatlås” på EU:s budget som fryser utbetalningar av EU-medel till Sverige eller andra EU-länder som inte når sina klimatmål.