Radar

9 av 10 äter för lite grönt – priset avgör

Färgsprakande grönsaker av en mängd olika slag upplagda huller om buller.

I dag äter endast 9 procent av svenskarna frukt och grönsaker enligt riktlinjerna, en minskning från 17 procent föregående år. Största hindret är höga priser, visar en ny opinionsundersökning.

Det är för dyrt att äta hälsosamt. 8 av 10 skulle äta mer frukt och grönt om momsen togs bort, visar en opinionsundersökning från Kantar beställd av företaget Picadeli. 

Där framgår även att 40 procent oroar sig för att deras matvanor har en negativ inverkan på hälsan.

Men det finns fler hinder för svenskar att äta nyttigt än stigande matpriser, visar undersökningen. Hälften av de tillfrågade har inte kunskap om de nationella råden för rekommenderat intag av frukt och grönt.

Enligt råden bör varje vuxen äta 500 gram frukt och grönsaker varje dag, något Livsmedelsverket översätter till fem knytnävsstora portioner. Barn bör äta 400 gram frukt och grönt. Ungefär hälften rekommenderas vara frukt och hälften grönsaker.

I årets undersökning följde 9 procent av de tillfrågade råden om frukt och grönt. I fjol var siffran 17 procent.

– En förändring av våra matvanor är avgörande – både för människor och planet. För att göra frukt och grönsaker till förstahandsvalet behöver det bli en prioriterad fråga såväl politiskt som på hemmaplan, säger Picadelis vd David von Laskowski i ett pressmeddelande.