Radar

S: Moderaterna lade grunden för flyktingkrisen 2015

Anders Ygeman, migrationspolitisk talesperson, och Tobias Baudin, S partisekreterare beskyller Moderaterna för dagens segregation.

Socialdemokraterna anser att statsminister Ulf Kristersson (M) flyr sitt ansvar för flyktingkrisen 2015.
– Han borde be om ursäkt, säger partisekreteraren Tobias Baudin.
”S fortsätter med sin historieförfalskning”, kontrar Moderaterna.

Partisekreteraren Tobias Baudin menar att när Socialdemokraterna tog över makten 2014 så fick de hantera den mest generösa och oreglerade migrationslagstiftningen inom EU.

Det var under Fredrik Reinfeldts år som statsminister 2006–2014 som invandringen till Sverige ökade snabbare än någonsin, enligt Socialdemokraterna.

– Moderatledda regeringar har bidragit till segregationen vi har i vårt land i dag, säger Baudin.

Han pekar bland annat på arbetskraftsinvandringen och att M tog bort den så kallade arbetsmarknadsprövningen 2008.

”Flytt sitt ansvar”

Partiets migrationspolitiska talesperson Anders Ygeman fyller i och pekar på att Ulf Kristersson var socialförsäkringsminister 2010–2014.

– Ulf Kristersson har flytt sin eget ansvar och Moderaternas ansvar för den tidigare migrationspolitiken.

– Ulf Kristersson borde be om ursäkt och vara självkritisk, säger Tobias Baudin.

De båda S-profilerna kan inte sätta en gräns för hur stor invandring Sverige ska ha men den ska vara ”jäkligt stram” under lång tid framöver.

– Jag ser inte framför mig att vi under de kommande mandatperioderna kommer att kunna lätta på det, säger Ygeman.

M: Vi är ärliga

Samtidigt som S slår ifrån sig stod dåvarande statsminister Stefan Löfven (S) 2015 och sade i ett tal att ”mitt Europa bygger inte murar”.

”Ödmjukhet var uppenbarligen inte ett nyårslöfte från Ygeman. I stället fortsätter S historieförfalskning. Den moderatledda regeringen genomför nu – steg för steg – den strama politik som S ofta talar om men inte genomför”, skriver migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i en kommentar till TT.

Hon pekar på att S luckrade upp bestämmelserna om familjeåterförening och införde ”den mest omfattande humanitära skyddsgrunden någonsin”.

”Med allt detta sagt – vi moderater är ärliga med att vi och många andra partier bär ansvar för den oansvariga invandringspolitik som fördes under många år. Vi har dock lagt om vår politik.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV