Radar

Rebellmammornas röda halsduk markerade klimatets gräns

Kvinnor som bär på ihoprullade stickade stycken demonstrerar i Stockholm.

Rebellmammor från runt om i landet drog på söndagen en röd halsduk kring riksdagen i Stockholm för att markera klimatets gräns och för att kräva att Sverige ska uppfylla klimatmålet om högst 1,5 graders uppvärmning. 

Texten är skapad med hjälp av AI och granskad och redigerad av Landets Fria Tidning. Läs vår AI-policy här.

Söndagen den 21 april var Sveriges ”overshoot day”, det vill säga den dag som jordens resurser för året skulle ta slut om världens befolkning levde som vi gör här. 

Rebellmammorna, en aktionsgrupp som ingår i Extinction Rebellion Sverige och bildades 2021, drog uppmärksamhet till att Sverige är långt ifrån att uppfylla klimatmålet om 1,5 graders uppvärmning genom att gå genom Stockholms innerstad med en 4 300 meter lång röd stickad halsduk. När Rebellmammorna närmade sig riksdagen delade de upp sig i två grupper så att de slutligen möttes och omslöt riksdagen med den röda halsduken:

– Vi har samlats här för vi vill ha en levande värld, en framtid för barnen, en framtid för barnen, säger Frida Berry Eklund som ledde marschen och som höll i den symboliska röda halsduken, till Syre

Symbol för kampen för en hållbar framtid

Demonstranterna gick ömsom tysta, tyngda av frågans allvar, ömsom sjungande raderna: ”Vi har samlats här för vi vill ha en levande värld, en framtid för barnen, en framtid för barnen”. I tåget bar Linn Samuelsson en skylt med ”miljödepartementet” på, runt halsen. Det är den skylt som satt på miljödepartementet innan det lades ner av regeringen hösten 2022:

– Nu måste vi alla vara miljödepartementet. Nu måste folket visa vilken politik som måste föras. Vi måste lösa klimatkrisen och lyssna på vetenskapen, säger Linn Samuelsson, till Syre. 

Förutom de rebellmammor som gick i söndagens demonstration har många engagerat sig genom att sticka 1,5 meter långa röda stycken som sedan har satts samman till den långa halsduken för att symbolisera solidaritet och en gemensam strävan efter en hållbar framtid.

Det skriver Syre

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV