Radar

Här smälter 30 miljoner ton is – varje timme

Grönlands istäcke smälter i snabbare takt än forskarna tidigare beräknat.

Grönland tappar närmare 30 miljoner ton is – varje timme. Enligt forskarna bakom en ny studie kan det innebära att Grönlands istäcke har nått en oåterkallelig brytpunkt.

De nya rönen innebär det att Grönland förlorar 20 procent mer is än tidigare beräkningar visat. Totalt beräknas över 1 000 gigaton is ha försvunnit de senaste 40 åren.

– Förändringarna på Grönland är kolossala och de händer överallt – nästan alla glaciärer har minskat under de senaste decennierna, säger Chad Greene från den amerikanska rymdstyrelsen Nasas Jet Propulsion Laboratory, som har lett studien, till AFP.

Flera forskare är nu oroliga för att den ökade mängden färskvatten som rinner in i Nordatlanten kan leda till en kollaps av hela systemet av havsströmmar i norra Atlanten, den så kallade storskaliga cirkulationen i Atlanten (Atlantic meridional overturning circulation, AMOC).

Om havsströmmarna kollapsar, får det förödande konsekvenser för mänskligheten, skriver forskarna.

Studien publicerades i tidskriften Nature, som skriver att AI-teknik har använts för att kartlägga 235 000 glaciärer med hjälp av satellitbilder tagna mellan 1985 och 2022.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV