Radar

C vill utöka civilplikten: ”Vi behöver en lantbrukarlumpen”

Porträtt av Muharrem Demirok i utomhusmiljö.

Centerpartiet vill bredda civilplikten till att omfatta matproduktionen, som är ”helt avgörande” för hur vi ska klara oss i kris eller krig, säger partiledare Muharrem Demirok till TT.

Civilplikten är den civila motsvarigheten till värnplikt, och ska se till att samhällsviktiga funktioner klarar höjd beredskap eller krig. Sedan 17 januari 2023 är civilplikten aktiverad inom den kommunala räddningstjänsten och elförsörjningsområdet, efter beslut från regeringen. Det betyder att totalförsvarspliktiga personer som har relevant utbildning men inte arbetar inom dessa områden kan kallas till repetitionsutbildning för att kunna fungera som extra personalresurs vid kris eller krig.

Nu vill Centerpartiet utöka civilplikten till att även omfatta livsmedelsproduktionen. 

– Vi behöver en lantbrukarlumpen, säger partiledaren Muharrem Demirok till TT.

Lantbruket har i dag svårt att hitta utbildad personal, samtidigt som Demirok efterfrågar fler alternativ till värnplikt.

– Fler kommer att behöva bli inkallade i Sverige till att göra sin plikt för sitt land. Då måste det finnas alternativ för fler att välja inom civilplikten. Då är ”lantbrukarlumpen” en möjlighet, fortsätter han.

Regeringen har tillsatt en utredning om hur civilförsvarets personalförsörjning ska göras långsiktigt hållbar. Den ska vara klar 2025, skriver TT. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV