Radar

95 procent av kommunerna skippar fyrverkerier

Försäljningen av lugnande medel för hundar har ökat.

Nära 95 procent av Sveriges kommuner arrangerar inga fyrverkerier i kommunal regi, och 65 procent begränsar privatpersoners användning av fyrverkerier. Det visar en kartläggning från Djurens rätt.

Allt fler kommuner väljer bort fyrverkerier vid nyårsfirande, visar en kartläggning från organisationen Djurens rätt, som länge arbetat för att begränsa fyrverkerier som skrämmer och skadar djur. 

– Många familjedjur skräms varje år av fyrverkerier, ibland så illa att de aldrig återhämtar sig. Även vilda djur kan råka illa ut och därför är det viktigt att fler avstår från fyrverkerier och tänker på alla djur som drabbas, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens rätt i ett pressmeddelande.

Det har även blivit vanligare att begränsa privatpersoners smällande med lokala föreskrifter, vanligtvis genom att tidsbegränsa fyrverkerierna till timmarna runt tolvslaget på nyårsnatten.

– Det är väldigt glädjande att allt fler kommuner väljer bort fyrverkerier vid nyårsfirande och att de samtidigt begränsar privatpersoners användande ännu mer. Det borde vara en självklarhet att fira in det nya året utan att samtidigt skapa skräck och lidande, säger Camilla Bergvall. 

Skräpar ner och sprider gift

Förutom att de kan skada tama och vilda djur och sprider plastskräp i naturen innehåller fyrverkeripjäser, smällare och raketer ofta giftiga ämnen. Bland dem finns bariumsalter, nitrater och klorater. De kan även innehålla blyföreningar, enligt Naturskyddsföreningen, som förespråkar nyår utan fyrverkerier och smällare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV