Radar

Bara 13 kommuner på väg mot att klara Parisavtalet

Man cyklar med cykelkärra intill ett vallmofält.

Om utsläppen fortsätter enligt nuvarande trend tar kommunernas koldioxidbudgetar i genomsnitt slut om mindre än tre år, visar nya beräkningar från Uppsala universitet. Bara 13 av 290 kommuner är på rätt kurs mot Parisavtalets mål.

– De nya utsläppsbudgetarna visar tydligt att utrymmet vi har kvar för att klara 1,5 grader krymper snabbt. När den nationella klimatpolitiken tappar fart, är det ännu viktigare att kommunerna nu genomför åtgärder som snabbt sänker utsläppen, säger Frida Berry Eklund, medgrundare av Klimatkollen som sammanställt kommunernas nya koldioxidbudgetar. 

Beräkningarna baseras på uträkningar från Uppsala universitet och Tyndall Centre i Storbritannien.

De 13 kommuner som håller sina budgetar om utsläppen fortsätter enligt nuvarande trend är Berg, Danderyd, Gnesta, Härjedalen, Krokom, Ludvika, Malmö, Sollentuna, Stockholm, Strömsund, Vadstena, Åre och Östersund.

De fem kommuner som bränner sin budget snabbast är Upplands-Bro, Pajala, Karlshamn, Boden och Gällivare.

– Medborgarna stödjer Parisavtalet och förväntar sig att politiker gör vad som krävs för att vi ska klara klimatmålen. Vi vill visa hur det faktiskt går med utsläppsminskningarna och bryta ner det lokalt, för att ge människor möjlighet till ansvarsutkrävande, säger Ola Spännar, medgrundare av Klimatkollen i ett pressmeddelande.

Se hela listan över hur kommunerna klarar utsläppsbudgeten på Klimatkollen här.

Utsläppsbudgetar

Forskare vid Uppsala universitet och Tyndall Centre i Storbritannien har gjort en ny beräkning av Sveriges koldioxidbudget. Den visar att det från januari 2024 återstår 80 miljoner ton utsläpp för en 50 procents chans att hålla uppvärmningen under 1,5 grader. Siffran kan jämföras med de territoriella nationella utsläppen 2023 som var 51,1 miljoner ton (inklusive gasläckan i Nord Stream).

Klimatkollen har fördelat ut den nationella budgeten på Sveriges kommuner och beräknat fram en trendlinje baserat på utsläppen i varje kommun sedan 2015. På så sätt kan man se vid vilket datum respektive budget tar slut.

Källa: Klimatkollen
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV