Energi · På gång i hela landet

Byt till dig en ny garderob

Ungdomar står på kö med kläder i famnen, som de lämnar över till ett klädbytarbord.

Vill du uppdatera garderoben utan påverkan på miljö och plånbok? På lördag 27 april anordnar Naturskyddsföreningen Sveriges största klädbytardag, med över hundra evenemang i olika delar av landet.

Nio av tio svenskar äger plagg de inte använder, samtidigt som kläder och textilier står för 2–8 procent av världens koldioxidutsläpp. Tyget till ett par jeans kräver 5 000 liter vatten att producera och över ett kilo kemikalier.

– På Sveriges största klädbytardag skaffar du nya kläder utan att det kostar en krona. Men det är också en stor vinst för miljön när kläderna får längre livslängd, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Eftersom 80 procent av klädernas klimatpåverkan sker i tillverkningsfasen är det en stor miljövinst om varje plagg används längre istället för att ett nytt behöver tillverkas.

– Vi behöver hitta nya sätt att tänka kring mode och shopping. Klädbytardagen är ett kul sätt att skaffa nya kläder och motverka ohållbar fast-fashion, säger Beatrice Rindevall.

Här finns listan över var de lokala klädbytardagarna anordnas.

Klädbytardag – Så funkar det

Ta med dig fem eller tio fina och fräscha plagg (antalet kan variera lokalt). 
För varje plagg får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg. 
Det är helt gratis. 
På en del platser ska du lämna in dina plagg innan själva klädbytardagen. Vad som gäller kommer att stå i den lokala informationen. 
Plagg som ingen väljer skänks till en lokal second hand-butik. Du får inte tillbaka kläderna.
Källa: Naturskyddsföreningen
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV