Radar

Cirkulär galleria blir permanent i Karlstad

Gallerian Rundgång har enligt Karlstads kommun minskat utsläppen av växthusgaser med 21 ton koldioxidekvivalenter.

Det började som ett medborgarförslag och har prövats under nio veckor – med nära 57 000 besökare. Nu står det klart att den cirkulära popup-gallerian Rundgång blir kvar i Karlstad, och kommer att drivas vidare av två av aktörerna i kooperativ form.

Ett medborgarförslag, en politisk motion och ett åtgärdsförslag från elevborgarråd för klimatet lade grunden för den cirkulära gallerian Rundgång i Karlstad. Under nio veckor har Rundgång drivits som popup, av Karlstads kommun, Karlstads Energi och gallerian Mitt i City. 

Över 40 aktörer har visat upp olika cirkulära koncept och idéer, däribland utvald secondhand, remake, reparationer, hyrtjänster och renoverad teknisk utrustning.

– Vi ville testa förutsättningarna för en cirkulär galleria i Karlstad och mottagandet har varit över förväntan, säger Mia Johansson, marknadschef på Karlstads Energi i ett uttalande.

Minskade utsläpp

56 897 personer har besökt gallerian under de nio veckorna, och konsumerat cirkulära varor och tjänster för 588 683 kronor. Verksamheten har enligt beräkningar från Karlstads kommun genererat utsläppsminskningar på mer än 21 ton koldioxidekvivalenter.

– Det är fantastiskt kul att Rundgång har blivit en succé! Det visar på en medvetenhet som gör mig både glad och stolt. Rundgång sätter Karlstads kommun på kartan, framtidssäkrar näringslivet och har samtidigt gett oss en möjlighet att visa och prata om vad cirkulär ekonomi är, säger Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Nu står det klart att Rundgång får drivas vidare av två av de deltagande aktörerna. Ett besked som Jessica Bergström, som står bakom medborgarförslaget som lade grunden till Rundgång tar emot så här:

– Det är fantastiskt att Karlstads kommun tar till sig, lyssnar och förverkligar medborgarnas förslag. Oerhört kul att Rundgång blev så väl mottaget och att den cirkulära gallerian lever vidare.

Begagnade kläder från greenfluencern och djurrättsaktivisten Therese Lindgren såldes i höstas i popupgallerian Rundgång. Foto: Karlstads kommun

Influencers kläder

Ett sätt att få människor att få upp ögonen för Rundgång har varit att samarbeta med influencers inom hållbarhet. I kollektionen fanns begagnade kläder från bland annat djurrättsaktivisten Therese Lindgren, artisten Elin ”Gerd” Lundgren och inredaren och återbruksexperten Malin Persson, kanske mest känd från tv-programmet Trädgårdstider.

– Du kan köpa 393 begagnade jackor för samma klimatpåverkan som en ny jacka. Just därför släpper vi en kollektion med plagg och prylar, signerade en rad stilinspiratörer som vurmar för cirkulärt. Tillsammans med dem låter vi deras plagg vandra vidare med hjälp av en himla bra story! Proveniens! Vem vill inte glida in på festen i Malin Perssons klänning? sade Emma Sundh, projektledare för Rundgång i ett pressmeddelande när kollektionen släpptes.

Blir kooperativ

Gallerian höll öppet 1 november till 31 december och öppnar på nytt i februari, då i ny regi. Det blir två av de deltagande aktörerna som startar upp Rundgång 2.0 och kommer att driva vidare gallerian som ett kooperativ. 

En av dem är Frida Edepil som står bakom Rabbit Hole vintage, som säljer begagnade kläder, accessoarer och heminredning. Den andra är Sandra Boström, som driver Rekoroben, en butik och hyrgarderob med handplockad second hand.

– Klart att Rundgång måste bli permanent! Och med en långsiktighet kan vi ta med oss alla önskemål från popupens besökare och aktörer för att finslipa konceptet ytterligare. Fler aktörer, events och workshops och därmed Karlstad som ett självklart cirkulärt destinationsmål, säger Sandra Boström.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV