Radar

Större löneskillnader består – kvinnor jobbar gratis 48 minuter varje dag

Miniatyrdocka av kvinna står på låg stapel av mynt och mansdocka står på en hög stapel.

Kvinnor jobbar gratis efter klockan 16.12 medan män får betalt till 17, visar nätverket Lön hela dagens årliga kartläggning. Det betyder att skillnader som ökade i fjol består.

Sverige är inte längre ett land där löneskillnaderna minskar, konstaterar Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer som är initiativtagare till det kampanjande nätverket Lön hela dagen:

– Och värre kommer det troligen bli. Först nästa år kommer vi att se vilken effekt inflationen haft på lönegapet. Om inget görs nu befarar vi att de framsteg som vi kämpat så hårt för kommer att gå om intet de kommande åren, säger hon i ett uttalande.

Förra året ökade den genomsnittliga skillnaden mellan mäns och kvinnors löner för första gången på 15 år, och landade på 9,9 procent – en siffra som är lika hög i år. Översatt i tid arbetar kvinnor gratis 48 minuter om dagen. 

Störst löneskillnad råder bland regionanställda och tjänstemän i privat sektor. 

Variationerna över landet är dock stora. Lönegapet mellan könen är störst i Finspång, med 20,4 procent och minst i Mora med 1 procent.

Nätverket Lön hela dagen, som samlar ett antal fackförbund, politiska kvinnoförbund och kvinnoorganisationer har fyra krav för att utvecklingen ska vändas: Samma möjlighet till heltidsarbete och trygga anställningsformer, att även strukturella löneskillnader synliggörs och åtgärdas, jämställd föräldraförsäkring och ökad tillsyn och skärpta sanktioner kopplat till kravet på lönekartläggning.