Radar

Märta Stenevi avgår som språkrör

MP:s språkrör Märta Stenevi har meddelat sin avgång.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi har meddelat partiet att hon avgår.
– Jag har ställt upp för att jag har trott att jag har kunnat göra jobbet bäst, men nu tror jag inte det, säger hon till Aftonbladet.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi har meddelat partiet att hon avgår.

– Jag har ställt upp för att jag har trott att jag har kunnat göra jobbet bäst, men nu tror jag inte det, säger hon till Aftonbladet. Det är ett väldigt svårt beslut. Jag ställde upp till omval, fick nytt förtroende från kongressen, men jag tror inte att jag kan vara mitt bästa jag just nu och jag vet inte riktigt hur lång tid det tar att komma tillbaka, säger hon till Aftonbladet.

– Jag har den största respekt för hennes beslut, säger partisekreterare Katrin Wissing till TT.

Språkrörskollegan Daniel Helldén skriver på Instagram att han hoppas att hon nu får hjälp att må bra igen:

”Jag har respekt för hennes beslut, men jag tycker personligen att det är väldigt tråkigt. Jag har tyckt mycket om att jobba tillsammans med Märta”.

Märta Stenevi beskriver hur hon försökt ta det lugnt och återhämta sig, men har bestämt sig för att hon kommer att avgå som språkrör, eftersom hon just nu inte kan vara den ledare som partiet behöver.

”Förtjänar bättre”

– Partiet förtjänar bättre än ett limbo, där man har ett språkrör som inte kan fullfölja rollen. Och jag behöver fokusera på att må bra igen, bli en bra mamma och en trevlig sambo, säger Stenevi.

Stenevi meddelade den 18 januari att hon skulle sjukskriva sig. På sociala medier berättade hon att hon var ”sliten” efter den gångna hösten, då mycket hände samtidigt. Dels i familjen, ”men också alla spekulationer och läckor inför vår kongress”. Därför skulle hon vara ”sjukskriven ett tag framöver”.

I höstas beskrevs arbetsmiljön på Miljöpartiets kansli som ”ohållbar” i ett mejl skickat till partiets valberedning, och Stenevi pekades ut som problemet. En intern arbetsmiljöutredning ska snart vara klar, men Wissing vill inte kommentera detta.

– Det är ett internt dokument som partistyrelsen kommer att ta emot och hantera, säger Wissing.

Nytt språkrör

I november höll partiet ett mycket jämnt språkrörsval, där Daniel Helldén med bara en rösts marginal valdes till nytt manligt språkrör. I samband med det valet förekom flitigt uppgifter i media om att Stenevi och Helldén inte drog jämt och hade olika syn på partiets framtida inriktning.

Enligt partisekreterare Katrin Wissing har samarbetet med Daniel Helldén dock inte haft något med Stenevis frånvaro att göra.

– Tvärtom har Daniel varit ett väldigt stort stöd för Märta, sade hon till TT i januari.

Än så länge är nyheten så färsk att partiet inte har hunnit planera vad som kommer att hända närmast, men troligen kommer det att bli en extra kongress.

TT har sökt språkröret Daniel Helldén som avböjer att kommentera ytterligare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV