Radar

Sverige deltar i rekordstor Natoövning

Nästa vecka inleds Natoländernas största gemensamma övning sedan Kalla kriget.

Nato själv förbereder sig i rekordstorlek under våren. Tiotusentals soldater kommer att vara med när Nato-länderna och även Sverige genomför storövningen Steadfast Defender 2024.

Natoövningen börjar nästa vecka och fortsätter fram till maj. Den kommer att bli den största på flera decennier med deltagande av omkring 90 000 personer från de 31 medlemsländerna och vår goda partner Sverige, berättar Natos överbefälhavare i Europa, general Chris Cavoli, på en presskonferens i Bryssel.

– Steadfast Defender 2024 kommer att bli en tydlig demonstration av vår enighet, vår styrka och vår fasta beslutsamhet att försvara varandra, säger Cavoli.

Orden om den sedan länge inplanerade övningen kom sedan USA-generalen Cavoli och nederländske amiralen Rob Bauer träffat Natos försvarschefer på ett tvådagarsmöte.

Mycket handlade givetvis om Rysslands krig i Ukraina – men också om Natos försvarsplaner och behovet av att vara redo för en potentiell konflikt.

Rob Bauer ger starkt stöd till ÖB Micael Bydéns ord på Folk och försvar nyligen om att hela samhället måste vara bättre förberett på en situation som den i Ukraina.

– Han har väldigt rätt och jag har sagt liknande saker själv om att vi som samhälle måste förstå att krig inte längre är något som bara rör militärerna, säger Bauer på presskonferensen.

Freden inte given

Bauer och Cavoli är försiktiga i sina bedömningar av vilket hot för andra länder än Ukraina som Ryssland och den ryska militären just nu utgör.

De trycker ändå hårt på vikten av att vara förberedd.

– Att folk köper radioapparater är utmärkt. Det är en del av paketet som den svenska regeringen talar om. Det börjar där: med att förstå att allt kan inte planeras, allt kommer inte vara hunky-dory (lätt och behagligt) de kommande 20 åren. Jag säger inte att det kommer att gå illa i morgon, men vi måste förstå att det inte är något givet att vi har fred, säger Bauer, som är ordförande i Natos högsta militärkommitté.

Bydén själv upprepar också sina maningar.

– Ställ er den enkla frågan: vad händer där jag bor och lever om det som sker i Ukraina i dag händer i Sverige i morgon? Och så börjar man vidta lite åtgärder och förbereda sig, mentalt men också i praktiken, säger Bydén till TT och SR Ekot i Bryssel.

Största övningen sedan Kalla kriget


Natos storövning Steadfast Defender 2024 kommer att vara militäralliansens största gemensamma övning sedan Kalla kriget och samla totalt 90 000 personer från slutet av januari till maj.

Övningen är i praktiken en kombination av flera övningar, exempelvis en som heter Nordic Response 2024, som enligt den norska försvarsmakten kommer att samla omkring 20 000 deltagare, varav 10 000 på land i norra Norge, Sverige och Finland. I den övningen, som ska pågå den 3-14 mars, ingår även ett stort antal sjö- och luftstridskrafter. De svenska delarna genomförs i Luleå, Kiruna, Boden och Vidsel.

Totalt deltar omkring 4 500 svenskar i övningen.

Storbritannien meddelade tidigare i veckan att 20 000 brittiska soldater kommer att delta i vårens övningar.

Källa: TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV