Radar

Sverigefinnar kräver sanningskommission: ”Lyft fram övergreppen”

Sverigefinska flaggan, vit med ett blågult kors, vajar i vinden mot blå himmel.

Tre av Sveriges fem nationella minoriteter har varit eller är föremål för historiska granskningar som ska ge upprättelse för svenska statens övergrepp. Nu är det Sverigefinnars tur, menar intresseorganisationen Sverigefinländarnas delegation.

Svenska staten bör kartlägga och erkänna sina övergrepp och den assimileringspolitik som den sverigefinska minoriteten har utsatts för, i form av en sanningskommission. Det kräver Sverigefinländarnas delegation, som är en paraplyorganisation för den sverigefinska minoriteten. 

Vid sitt årsmöte på söndagen beslöt sig organisationen för att söka statliga pengar till en förstudie, med förhoppningen om att den kan leda fram till att en sanningskommission upprättas.

– Sanningskommissionen måste gå grundligt tillväga och lyfta fram de övergrepp och den assimilering som minoriteten utsatts för och fortfarande utsätts för, säger Markus Marttila, ordförande i Sverigefinländarnas delegation i ett pressmeddelande.

Processen ska enligt organisationen täcka alltifrån ättlingarna till de skogsfinnar som kom till Sverige på 1500-talet till arbetskraftsinvandrarna från 1960- och 1970-talen, och deras barn och barnbarn.

Markus Marttila berättar i Sveriges radio hur såväl läkare som lärare avrådde hans föräldrar från att lära sina barn finska. Han motiverar behovet av en sanningskommission så här:

– För att synliggöra vilka vi är och varför vi är en del av Sveriges historia, hur vi faktiskt berövats vårt språk och vår kultur. […] Man måste rota i det för man har inte skapat en försoning kring det här.

År 2000 beslutade riksdagen att Sverige skulle ansluta sig till Europarådets konvention om skydd för nationella minoriteter. I februari uppmanade Europarådets experter Sverige att införa en sanningskommission för Sverigefinnarna, rapporterar Sveriges radio finska.

Historiska granskningar mot minoriteter

Sveriges fem nationella minoriteter är samer, sverigefinnar, tornedalingar, romer och judar.
2014 publicerades en vitbok om hur romerna behandlats av staten.
November 2023 publicerades sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset. 
I december 2025 ska den samiska sanningskommissionen vara klar med sitt arbete.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV