Radar

Värdelösa tester säljs med feministiska budskap

Silhuett av person som står på ett ben och håller i sin fot bakom huvudet, i bakgrunden en solnedgång.

Reklamen uppmanar kvinnor att ta kontroll över sina hormoner, kroppar och liv. Men testerna och behandlingarna som säljs är ofta onödiga eller verkningslösa, enligt en ny studie.
– Det är som att singla slant, säger forskaren Minna Johansson.

Ta ett blodprov och se hur länge du är fertil. Kan du vänta med att skaffa barn eller är det dags att frysa in ägg?

Anti-müllerskt hormon, AMH, kan kopplas till hur många ägg som finns i kvinnans äggstockar. Blodtest för att undersöka AMH-värdet används vid fertilitetsutredningar – men marknadsförs också som ett sätt att ta reda på hur länge en kvinna är fertil, något som saknar vetenskapligt stöd.

– Det är som att singla slant. Om du tar ett beslut baserat på testet kanske du har skaffat barn för tidigt när du inte vill, eller väntar för länge och sedan inte kan, säger Minna Johansson, specialist i allmänmedicin och forskare vid Göteborgs universitet.

Hon är en av författarna bakom en kritisk analys av hur feministisk retorik används för att marknadsföra behandlingar och tester för kvinnor. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMJ.

”Ta kontroll”

Reklamen trycker ofta på rätten att ta kontroll och bestämma över sin egen kropp. AMH-tester säljs in med formuleringar som ”Information är makt och låter dig ta kontroll över din fertilitet”.

Ett annat exempel är brösttäthet, där röster höjts för att kvinnor har rätt att veta om de har täta bröst eftersom det är en riskfaktor för cancer. Men mätningarna är opålitliga, påpekar forskarna bakom studien.

Även utbudet av tester och behandlingar för kvinnor i klimakteriet har vuxit snabbt på kort tid. Minna Johansson arbetar som allmänläkare och har de senaste åren märkt en tydlig ökning av kvinnor som anser att den allmänna vården vet för lite om klimakteriet och som säger att de måste vända sig till privata alternativ.

– Det är påeldat från de kommersiella krafterna tror jag och även rättfärdigt missnöje med vården.

Tveksamma behandlingar

Att kvinnors hälsa historiskt har blivit nedprioriterad av både vård och forskning gör frågan komplicerad.

– Det är ju många kvinnor som lider i onödan. Men det är också en stor marknad där privata vårdgivare kan tjäna väldigt mycket pengar, säger Johansson.

– Många av behandlingarna är väldigt tveksamma ur vetenskaplig ståndpunkt och det hjälper inte saken att kvinnor blir påsålda behandlingar som inte hjälper. Det är provocerande att man så cyniskt använder den här typen av retorik.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV