Radar

Kontroversiell könslag klar för omröstning i riksdagen

Porträtt av Annika Strandhäll med allvarsam uppsyn.

En majoritet av socialutskottet ställer sig bakom den lag som splittrat flera partier, om att göra det enklare att ändra juridiskt kön. 17 april röstar riksdagen om lagen.

Förslaget innebär att åldersgränsen för att byta juridiskt kön sänks från 18 till 16 år, med målsmans godkännande, och att diagnosen könsdysfori inte längre ska krävas.

Könsdysfori innebär att könsidentiteten inte stämmer överens med det kön som tilldelas barnet vid födseln, och att det innebär ett lidande för personen. Med den nya lagen ska endast en enklare medicinsk utredning av könsidentiteten göras. 

I förslaget ingår också att kirurgiska könsbyten ska kunna göras utan tillstånd från Socialstyrelsen, vilket krävs i dag.

Förbättra livsvillkoren för transpersoner

Lagförslaget har splittrat Tidöpartierna. KD och SD är starkt kritiska, medan M och L står bakom förslaget, som varit ett vallöfte för Moderaterna.

Johan Hultberg, partiets förstanamn i socialutskottet, säger till Expressen att reformen är viktig för att förbättra livsvillkoren för transpersoner:

– I dag tar det fem, sex, sju eller rentav åtta år att ändra sitt juridiska kön. Det är alldeles för lång tid och innebär ett stort och onödigt psykiskt lidande. 

I och med att regeringspartierna inte har kunnat enas om en proposition har frågan beretts direkt i Socialutskottet och går nu vidare därifrån till omröstning i riksdagen den 17 april. 

Kvinnoorganisationer kritiska

Oppositionens partier S, MP, V och C är för förslaget, men Socialdemokraternas kvinnoförbund är mot. Ordförande Annika Strandhäll har förklarat det med att man vill vänta in en utredning av en ökning i diagnosen könsdysfori bland unga flickor, som också ofta är drabbade av autism och depression. 

– Är en förenklad process för att ändra juridiskt kön den bästa åtgärden för den här gruppen? Vi tror inte det, säger hon till DN.

Även Sveriges kvinnoorganisationer är kritiska mot lagförslaget. ”Från kvinnorörelsens sida har vi stor förståelse för att mer behöver göras för att förbättra situationen för transpersoner. Men hittills har ingen analys gjorts av hur de föreslagna ändringarna kommer att påverka flickors och kvinnors rättigheter och jämställdhetsarbetet”, skriver paraplyorganisationen på sin hemsida

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV