En dödsdom mot sårbara önationer och ett klimatmöte på väg mot fullständigt misslyckande.
Joseph Sikulu från Pacific Climate Warriors kan inte hålla tillbaka tårarna.
”Vi kom inte hit för underteckna vår dödsdom”, säger han.
Urvattnade formuleringar om framtiden för fossila bränslen som värmer planeten har lett till ilska på klimatmötet COP28 i Dubai. För låglänta önationer handlar formuleringarna om överlevnad.
Joseph Sikulu från Pacific Climate Warriors kan inte hålla tillbaka tårarna på en pressträff.
– Vi kom inte hit för underteckna vår dödsdom. Men som texten ser ut just nu, är det precis det vi gör, säger han.
COP28 skulle officiellt ha slutat vid lunchtid här i Dubai, men är nu inne på övertid. Ingen är direkt förvånad – FN:s klimatkonferenser är ökända för att dra över en eller flera dagar.
Förhandlarna stannade uppe sent in på natten för att försöka få till en klimatöverenskommelse som närmare 200 länder kan ställa sig bakom.
På tisdagen fortsätter förhandlingarna och värdlandet Förenade arabemiraten säger sig nu jobba febrilt för att kunna presentera ett nytt förslag som alla är nöjda med. Den stora konflikten har kokat ner till hur man ska formulera sig kring framtiden för fossila bränslen som olja, kol och naturgas, som är den största boven bakom klimatförändringen. Trycket är hårt att få till ett historiskt avtal om utfasning av alla fossila bränslen, tidigare har bara kolet nämnts.
Utkast sågas
Men det senaste utkastet till överenskommelse om den så kallade globala översynen – som bedömer världens samlade klimatarbete och vad som krävs för att leva upp till Parisavtalets mål – har sågats som urvattnat jämfört med tidigare versioner.
Formuleringar om utfasning finns inte längre kvar, även om fossila bränslen fortfarande nämns. I stället står att konsumtion och produktion av fossila bränslen ska minska på ett rättvist och ordnat sätt till omkring 2050.
EU har kallat utkastet oacceptabelt. Och USA:s tidigare vicepresident, klimataktivisten Al Gore, varnar för att COP28 är ”på gränsen till ett fullständigt misslyckande”.
Saudiarabien lyfts fram som ett av de oljeproducerande länder som främst motsätter sig formuleringar om att fasa ut fossila bränslen.
Ett nytt utkast till överenskommelse väntas senare under tisdagen.
För att klara Parisavtalets 1,5 gradersmål, och därmed undvika de mest förödande konsekvenserna av klimatförändringen, måste de globala utsläppen av växthusgaser halveras till 2030. Hittills fortsätter de dock att öka – främst på grund av förbränningen av olja, kol och gas.