Radar

Fimpar och snus vanligaste skräpet på fjällen

Skräpplockare i fjällen.

Fimpar och snusprillor ligger i topp när skräp plockades upp på fyra olika skiddestinationer. Av över 26 000 bitar skräp innehöll över hälften plast visar en undersökning av Håll Sverige rent och företaget Skistar. 

För tredje året i rad har skräp plockats i Åre, Sälen, Vemdalen och Hammarbybacken i Stockholm i en insats som är den del av samarbetet ”Håll fjället rent”. 26 144 föremål av skräp har plockats vilket motsvarar nästan 6,5 ton skräp som människor antingen har slängt eller tappat. 

Bland skräpet som hittats fanns 4 804 cigarettfimpar, 4 215 prillor snus, och 1 499 påsförslutare. Skräpet har hittats i närheten av restauranger, boenden och liftområden. Bland snusprillorna som hittades bestod en stor majoritet av så kallat vitt snus – 77 procent av prillorna som hade slängts var vitt snus. 

–Snusprillor innehåller plast och bryts inte ner i naturen. Det gör prillan, likt fimpen, till en riktigt värsting. Och det vita snuset blir alltmer populärt, särskilt bland ungdomar. Det är en oroande utveckling både för människors hälsa men också för nedskräpningen framöver, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige rent, i ett pressmeddelande

Något som har minskat är mängden påsförslutare. I Åre hade den typen av skräp minskat från 6 508 till 879 stycken.

–En förklaring till minskningen kan vara att vi i år satsat extra mycket på kommunikationen kring problematiska småskräp som ofta uppstår vid grillplatserna, där påsförslutare tidigare legat i topp. Flera påsförslutare har också fått färg i stället för att vara helt vita, vilket kan bidra till att de syns bättre om de tappas i snön, säger Fanny Sjödin, hållbarhetschef på SkiStar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV