Vad kan en människa, eller en grupp som går samman, göra för klimatet på lokal nivå? Detta kommer att diskuteras på den nya hållbarhetsfestivalen i Värmdö den 27 januari som också bjuder på film, musik och en återbruksbaserad modeshow.
Hållbarhet är temat för en heldag med film, musik, föreläsning och fika på Gustavsbergsteatern i Värmdö den 27 januari. Först ut är Nämdö Green Archipelago som berättar om sitt projekt. Föreningen bildades 2020 för att samla idéer om hur man skapar ett hållbart samhälle i Nämdö och Nämdö skärgård i enlighet med de globala målen. Deras arbete sker bland annat med hjälp av en förstudie, finansierad av Världsnaturfonden. Föreningen undersöker möjligheten att bilda ett modellområde för hållbar samhällsutveckling – ett biosfärsområde – i Nämdö skärgård.
Under dagen kommer också Tove Rosander från Mikrojordbruket att berätta hur man kan odla sin trädgård även om ytan är liten, klimatpsykologen Paula Richter bjuder in till en känsloverkstad, och Malin Åberg Aas berättar om de globala målen och bjuder in till samtal om vad hållbarhet kan betyda. Under eftermiddagen visas också filmen Avtryck av Mattias Olsson där frågan om hur det är möjligt att göra avtryck i världen utforskas. Efter filmen deltar Olsson och Johanna Desthon från filmteamet, och Pella Thiel och Melda Nahnfeldt som medverkar i filmen, i ett samtal om vad människor som går samman kan göra i miljökrisens tid. Dessutom ordnar Ung i Värmdö en modeshow med återbruk och remake. Omställning Värmdö, Naturskyddsföreningen Värmdö och Kulturföreningen i Gustavsberg är arrangörer av festivalen.