Radar

”Dubbelbeskattning av begagnat hindrar omställningen”

Turkosklädd kvinna håller ett par begagnade solglasögon i händerna.

Begagnathandeln fortsätter att växa i Sverige. Samtidigt missgynnas segmentet av dubbelbeskattning, menar Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel.
– Vi tycker att det är olyckligt att second hand kommer i andra hand från regeringens håll, säger hon.

Att handla second hand blir allt vanligare i Sverige, och det gäller alla åldersgrupper, visar näringslivsorganisationen Svensk handels nya hållbarhetsundersökning. Och det gäller i alla åldrar. 85 procent av konsumenterna upp till 49 år handlar second hand, och motsvarande siffra för de som är 50 år eller äldre uppgår till 61 procent.

Och försäljningen steg kraftigt i februari jämfört med föregående månad, visar färska siffror. 3 av 10 konsumenter gjorde någon form av inköp av begagnade varor under februari, och omsättningen i segmentet uppgick till 1,7 miljarder totalt.

– Februari månads ökning är ytterligare ett kvitto på att second hand-handeln är här för att stanna, och att den fortsätter att öka. Allt fler ser de ekonomiska och miljömässiga fördelar som finns i att konsumera från segmentet och vi tror på en stabil tillväxt under kommande månader, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel i ett uttalande.

Trots medvinden finns hinder för begagnatmarknaden, menar hon, nämligen att varorna momsbeläggs även vid andra försäljningstillfället. 

– Vi tycker att det är olyckligt att second hand kommer i andra hand från regeringens håll. Det är tydligt att second hand, om rätt möjligheter ges, har möjlighet att ta ännu mer plats inom handeln. Det finns fortsatt stora marknadsandelar att hämta för såväl små som stora företag. Men för att så ska ske krävs gynnsamma förutsättningar. Att dubbelbeskatta begagnade varor är ett hinder i omställningen till en mer cirkulär handel, säger Maria Mikkonen.

Dubbelbeskattningen av begagnat borde tas bort, anser Maria Mikkonen chefsekonom på Svensk Handel. Foto: Ulf Börjesson/Ernst Henry Photography AB
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV