Radar

De vill göra det lättare att resa med tåg i EU

Tyskt snabbtåg i lantligt landskap.

Den som vill resa hållbart och ta tåget även utanför Sveriges gränser har länge varit tvungen att ha stort tålamod och vara påhittig för att planera och boka sin resa. Detta trots att allt fler vill göra långdistansresor med tåg. Nu vill flera kandidater till EU-parlamentet göra tågresandet och bokningen av tågresor enklare, enligt en enkät som SVT har gjort. 

Mycket tyder på ett växande intresse för att resa även längre sträckor med tåg. Bland annat rapporterade den tyska nationella tågoperatören Deutsche Bahn (DB) i april i år att de internationella långdistansresorna hade ökat betydligt de senaste åren. Antalet passagerare har ökat med 21 procent jämfört med år 2019, rapporterar Järnvägsnytt

Under våren har också ett nytt nattåg börjat rulla, mellan Bryssel i Belgien och Prag i Tjeckien. Företaget European Sleeper satsar också på att introducera ytterligare rutter under de kommande åren. Och det är begreppet flygskam som har drivit på rutten mellan Bryssel och Prag enligt företagets medgrundare Elmer Van Buuren.

– Det måste finnas ett bra alternativ till att flyga eller att använda din bil, säger han till Euronews. 

Snårigt att boka tågresor

Men ett stort problem för tågresenärer som vill åka mellan olika EU-länder har varit att det kan vara snårigt att ens boka sin tågresa. Ofta måste du som passagerare själv gå in på tågbolagen i det land du vill resa, eller passera igenom, och det kan vara svårt att få alla delar i sin biljet på plats. Inför EU-valet vill en stor majoritet av kandidaterna därför förenkla resandet med tåg, enligt en enkät från SVT

SVT har skickat enkäten till de fem kandidater som står högst upp på partiernas valsedlar inför valet till Europaparlamentet den 9 juni, och 38 av 40 kandidater har svarat. På frågan om EU ska besluta om gränsöverskridande tågtrafik har alla utom fyra sverigedemokrater svarat ja. De som svarade ja fick sedan ytterligare frågor om tågresande inom EU, och 28 av kandidaterna anser att EU ska lagstifta om att tågbolagen inom unionen dels ska öppna sina bokningssystem, dels standardisera sin data. 27 av kandidaterna anser att EU i dagsläget inte gör tillräckligt mycket för att förenkla resandet med tåg. 

– Nationella lösningar hindrar just nu möjligheten att resa hållbart, säger Liberalernas Karin Karlsbro .

33 kandidater svarar också att EU ska införa ett rättsligt skydd för tågresenärer som reser med byten mellan olika operatörer:

– Passagerare ska inte behöva lösa problem vid förseningar på egen hand, säger Miljöpartiets Pär Holmgren till SVT som också vill se att tågbolagens bokningssystem öppnas upp eftersom han menar att det skulle innebära enklare bokningar, och dessutom göra det billigare att göra långa resor i förlängningen. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV