Radar

Studie: Tyngdtäcken kan ge äldre bättre sömn

Äldre kvinna med grått hår och brun tröja ligger på en säng med kudde.

Tyngdtäcken kan hjälpa äldre personer med sömnproblem att sova bättre. Dessutom kan användningen ge äldre på särskilda boenden ett ökat välbefinnande. Det visar en ny avhandling.

Tyngdtäcken kan hjälpa äldre personer som har problem med sömnen att sova bättre, bland annat genom att de får förre uppvaknanden under natten när de använder tyngdtäcken. Det visar en ny avhandling från Högskolan i Halmstad där Eva Hjort Telhede har undersökt hur sköra äldre på särskilda boenden kan bli hjälpta av tyngdtäcken. Utöver bättre sömn visar avhandlingen att även livskvaliteten och de äldres förmåga att klara dagliga aktiviteter kan förbättras genom användning av tyngdtäcken. 

– I min forskning har jag sett att utöver att förbättra sömnen, kan tyngdtäcken också bidra till ökat välbefinnande, lugnande av känslomässigt oroliga tillstånd, förbättring av kognitiva funktioner och ökning av näringsstatus och daglig aktivitet, säger Eva Hjort Telhede i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det var inspirerande att höra hur de blev mer aktiva i sociala sammanhang och kunde delta mer aktivt i konversationer och gemensamma aktiviteter. Dessutom var det spännande att se hur tyngdtäcket kunde bidra till smärtlindring och lugna oroande tankar. Det visar verkligen på den breda potentialen i detta.

I avhandlingen kommer Eva Hjort Telhede också fram till att behovet av mediciner kan minska när äldre använder tyngdtäcken, därmed minskar också risken för biverkningar eller beroende. Enligt Eva Hjort Telhede kan tyngdtäcken därför vara ett bra komplement till andra behandlingar av sömnproblem. 

– Tyngdtäcken kan vara ett mångsidigt verktyg för att förbättra livskvaliteten och välbefinnandet hos äldre i vårt samhälle, säger Eva Hjort Telhede.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV