Radar

Sjöng för klimatet – sas upp från Energimyndigheten

Klimataktivister sitter på marken i en ring med skyltar.

En klimataktivist aktiv i Rebellmammorna har sagts upp från sitt arbete på Energimyndigheten, efter att ha sjungit för klimatet och delat inlägg från Extinction rebellion på sociala medier, rapporterar DN. Själv finner hon det ”absurt” att bedömas som en säkerhetsrisk.

Aktivisten har inför arbetet med svensk gasförsörjning på Energimyndigheten godkänts av Säpo, eftersom hennes tjänst är säkerhetsklassad för att skydda rikets säkerhet. Hon uppger för DN att hon har varit öppen med sitt engagemang på sociala medier, och endast deltagit i aktioner med tillstånd, alltså inte civil olydnad. 

Dagar före hennes provanställning skulle förlängas blir hon i stället av med jobbet, efter att person som tidigare haft kvinnans tjänst på Energimyndigheten uppmärksammat tidningen Fokus om hennes aktivism.

– Om gassamordnaren umgås med personer som är intresserade av att sabotera infrastruktur blir detta en enorm risk för rikets säkerhet och även för andra länder, sade den tidigare gassamordnaren Gustav Boëthius till Fokus.

Aktivisten är frustrerad över det som hänt, säger hon till DN.

– Jag har haft Rebellmammorna som bakgrundsbild på min Facebook hela tiden, det här har varit helt öppet och Säpo säkerhetsklassade mig utan problem. Att jag skulle äventyra svensk gasförsörjning är ju helt absurt. Det enda jag gjort är att sitta ned och sjunga om klimatet, för mina och andras barns skull.

”Ytterst fredliga”

Ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), skrev efter Fokus-artikeln på plattformen X att ”Jag har sent ikväll haft ett bra samtal med Energimyndighetens generaldirektör för att informera mig om läget med anledning av det mycket uppseendeväckande och allvarliga avslöjande som gjordes i tidningen Fokus”, samt att ”Sånt här ska helt enkelt inte få hända”.

Energimyndigheten vill inte kommentera ett enskilt personalärende, och Säpo uppger i DN att de inte uttalar sig om enskilda organisationer.

Statsminister Ulf Kristersson (M) skrev i höstas på Instagram att klimataktivister från Extinction rebellion ”försöker sabotera de demokratiska politiska processerna i Sverige”, efter att Rebellmammor sjungit på ett möte där han deltog i höstas.

Dialogpolis Fredrik Dahlgren som arbetat i många år med klimataktivister säger så här till DN om gruppen:

– Vad gäller just Rebellmammorna skulle jag säga att de är ytterst, ytterst fredliga. Det de gör är att sätta sig på marken eller gå en liten sväng – de brukar inte våld.

Rebellmammorna

Rebellmammorna bildades år 2022 i Malmö, och är en undergrupp till den globala klimatrörelsen Extinction rebellion.

Antalet Rebellmammor i Sverige är drygt 5 000. Gruppen finns i ett tjugotal andra länder.

Dess syfte är att förmedla oro över politikers otillräckliga agerande i klimatfrågan.

Till skillnad från Extinction rebellion använder Rebellmammorna inte civil olydnad utan lugna manifestationer på offentliga platser, där deltagarna ofta sitter ner och sjunger och håller tal.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV