Radar

Återbruksaktör vill ändra definition av begagnad: ”Negativt laddad”

Måste begagnade varor vara slitna? Nej, det tycker inte återbruksaktören Jonas Åström, som kräver att ordbokens definition uppdateras.

Slår du upp ”begagnad” i Svensk ordbok får du veta att det rör sig om något slitet som ”förlorat i värde”. Det vill Jonas Åström, vd på återbruksföretaget Rekomo ändra på.

Definitionen av ”begagnad” i Svensk ordbok lyder: ”som varit i bruk under viss tid och där­för blivit sliten och förlorat i värde”.

– Vi som jobbar med återbruk vet att den beskrivningen inte stämmer. Något begagnat kan vara i utmärkt skick, och är dessutom mycket mer miljövänligt jämfört med en nyproducerad vara. Men istället för att föreslå ett påhittigt nyord, vill vi att man ser över definitionen av ett ord som redan används. I återbruksbranschen arbetar vi nämligen enligt devisen att rusta upp det man har, innan man letar nytt, säger Jonas Åström, vd på Rekomo, ett företag som rustar upp och säljer begagnade kontorsmöbler i ett uttalande.

Svensk ordboks definition av ordet begagnad.

För att få till en mindre negativt laddad definition har han registrerat en begäran om formell ändring till Svenska Akademin, som ger ut Svensk ordbok. Han bjuder även in myndigheten Språkrådet, som tillsammans med Språktidningen årligen komponerar nyordslistor, till diskussionen.

– Språkets kraft är enorm. För att kunna förändra hur vi tänker kring klimatomställningen, måste vi också förändra hur vi pratar om den. Därför vill vi att Språkrådet tar vid i diskussionen om en ny definition av ordet ”begagnad”, och registrerar en ny användning av ordet utan en negativ värdering, säger Jonas Åström.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV