Radar

MP-språkrör sjuk – borta på obestämd tid

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi behöver en omstart, skriver hon på Instagram.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi är sjuk och blir borta från sina politiska uppdrag på obestämd tid.
”Det har varit svårt att acceptera”, skriver Stenevi på Instagram.

Märta Stenevi gav beskedet på Instagram. Hon skriver att hon är ”sliten” efter den gångna hösten, då mycket hände samtidigt. Dels i familjen, ”men också alla spekulationer och läckor inför vår kongress”.

”Jag trodde det skulle räcka att prioritera, vila och krama barn i julhelgerna. Jag sa till en journalist i höstas att jag minsann är tuffare än somliga tror. Och det är jag nog – men kanske inte fullt så tuff som jag själv trodde”, står det i inlägget.

Hon beskriver att hon behöver en omstart.

”Jag kommer därför att vara sjukskriven ett tag framöver. Det har varit svårt att acceptera, jag har fått ett stort förtroende av kongressen att vara språkrör för Sveriges viktigaste parti och jag älskar mitt uppdrag. Men just därför behöver jag göra en omstart nu”.

Obestämd tid

När Stenevi är tillbaka på jobbet är inte bestämt.

Enligt partisekreterare Katrin Wissing sjukanmälde Märta Stenevi sig själv på torsdagen. Det finns ingen information om någon diagnos och hon har inte träffat någon läkare än.

Det har varit en tuff höst, det är därför hon behöver vara sjukskriven, säger partisekreterare Katrin Wissing.

På frågan om den kritik Märta Stenevi fått för sitt sätt att leda partiet spelat in i beslutet blir svaret:

Det är såklart att det kan spela in att det är ett hårt klimat, säger Wissing.

Vi gör ju en arbetsmiljöutredning nu för att alla ska kunna må bra på sin arbetsplats. Men framför allt har det varit en tuff höst för Märta både privat och arbetsmässigt.

”Ohållbar” arbetsmiljö

I höstas beskrevs arbetsmiljön på Miljöpartiets kansli som ”ohållbar” i ett mejl skickat till partiets valberedning, och Stenevi pekades ut som problemet. En intern utredning tillsattes, men det finns inget datum för när den ska presenteras.

Enligt Katrin Wissing har samarbetet med Daniel Helldén, som valdes som nytt manligt språkrör i november, inte heller något med frånvaron att göra.

Tvärtom har Daniel varit ett väldigt stort stöd för Märta.

På Instagram skriver Stenevi att hon är ”oändligt tacksam” för Helldéns stöd de senaste månaderna.

Helldén tar nu över Stenevis språkrörsuppdrag. Riksdagsuppdraget kommer att fyllas av en vikarie om sjukfrånvaron blir mer än fyra veckor, enligt partisekreteraren.

Daniel Helldén kommenterar på Facebook:

”Den gångna hösten har varit tuff för många i vårt parti, inte minst för Märta. Vi har hunnit bygga ett nära samarbete under hösten och vintern och jag har stor förståelse för hennes beslut.”

Enligt Helldén hade språkrören planerat en gemensam turné i landet, som nu får vänta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV