Radar

AI kan bekämpa invasiva arter i ekologiskt jordbruk

Drönare flyger över ett grönt fält och riktar blått ljus nedåt på grödorna.

Invasiva arter hotar såväl biologisk mångfald som vårt jordbruk. Ett sätt att bekämpa de oönskade livskraftiga arterna kan vara att använda drönare och AI. Metoden utvecklas just nu vid Blekinge tekniska högskola.

Det invasiva ogräset renkavle kan halvera veteskörden, förökar sig snabbt och är svårt att upptäcka.

– Det är som att leta efter gräs bland gräs, säger Mattias Dahl, professor vid Blekinge tekniska högskola (BTH) i ett uttalande.

I dag besprutas vetefälten för att bli av med renkavle. Ekologiska odlare undviker det helt på grund av bekämpningsmedlens negativa effekter för miljö och hälsa. 

Nu har forskarna testat en ny taktik för att hitta och bekämpa det invasiva gräset. 

– För att hitta renkavlen använder vi en drönare som bär på en kamera. Drönaren flyger över fälten och tar en mängd bilder med bra upplösning. Bilderna analyseras sedan med hjälp av AI och vi får på så sätt fram var på fälten renkavlen finns, berättar Mattias Dahl.

Halvvägs in i projektet är forskarna nöjda med resultatet. 

– Vi har lyckats nå 96 procentig upptäckningsgrad av renkavle på våra testfält vilket vi är väldigt nöjda med, säger Mats Pettersson, professor vid BTH.

Renkavle (Alopecurus myosuroides) är invasivt och svårt att upptäcka. Foto: Stefan.lefnaer, CC BY 4.0

Efter att gräsets hittats får lantbrukarna tillgång till de exakta koordinaterna för ogräset och kan bekämpa det innan det får fäste.