Radar

Frankrike: Schnitzel och skinka får användas för växtbaserade produkter

En delad vegetarisk burgare i förpackning.

Frankrikes högsta förvaltningsdomstol har tills vidare hävt ett förbud mot att kalla växtbaserade produkter för biff eller 20 andra köttlika namn. Enligt rätten måste Europeiska unionens domstol först pröva frågan för att avgöra om ett förbud är förenligt med EU-lagstiftning eller ej.

Köttlika namn får inte användas för växtbaserade produkter, meddelade den franska regeringen i februari.  Sammanlagt skulle 21 namn som bland annat skinka, biff och schnitzel bara få användas för animaliskt kött. 

På onsdagen hävde den franska förvaltningsdomstolen förbudet – åtminstone temporärt. Detta med hänvisning till att det finns ”ett allvarligt tvivel över ett sådant förbuds legalitet”, rapporterar The Guardian. Enligt förvaltningsdomstolen kan förbudet inte träda i kraft innan frågan har behandlats av Europeiska unionens domstol – den europeiska rätten ska pröva om ett sådant förbud är förenligt med EU-lagstiftning. 

Den franska regeringens dekret meddelades mitt i en pågående jordbrukskris med omfattande bondeprotester. Enligt sajten Euractiv meddelade premiärminister Gabriel Attal på X i slutet av februari att ”det var ett önskemål från våra bönder”.

Även tidigare förbud har hävts

Det är inte första gången ett liknande förbud införs i Frankrike. Beslutet i februari baserades på en lag från 2020 som också förbjöd producenter av växtbaserade produkter från att använda beteckningar som för tanken till animaliskt kött. 2022 hävde förvaltningsdomstolen förbudet, detta efter ett klagomål från företag som tillverkade och sålda växtbaserade produkter. 

Hösten 2020 röstade EU-parlamentet, med liten marginal, mot ett liknande förslag. Då var det bland annat vegoburgare som stod i skottlinjen – ett alternativt namn som föreslogs var ”vegoskivor”. Men det växtbaserade alternativet fick då fortsätta heta vegoburgare.

En av de som röstade mot förslaget var Vänsterpartiets Malin Björk som menade att det var jordbruksproduktsbranschen som låg bakom det nerröstade lagförslaget:

– Men det är inte ett producentkrig som EU-parlamentet borde ge ammunition till – i synnerhet inte som vi av miljö- och klimatskäl skulle behöva satsa mer på växtbaserade proteiner, sade hon till Syre då.

Däremot röstades ett förslag igenom som hindrar att ord som grädde eller mjölk används till växtbaserade alternativ som havregrädde eller havremjölk. Mejeriprodukter har ett starkare skydd och Europeiska unionens domstol slog redan 2017 fast att beteckningar som mjölk, yoghurt och smör inte får användas för växtbaserade produkter, rapporterar Euractiv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV