Radar

Facklig organisation får hållbarhetspris för arbete med rättvis omställning

Tre porträttbilder på pristagarna med skoglig bakgrund.

Fackorganisationen Just transition centre tilldelas årets Win win Gothenburg sustainability award för sitt arbete med rättvis omställning. Organisationen Natur og ungdom prisas för sitt inkluderande arbete med omställning av oljeindustrin.

En miljon kronor är prissumman för hållbarhetspriset Win win Gothenburg sustainability award, som i år tilldelas den internationella fackorganisationen Just transition centre.

Organisationens mål är att arbetstagarna ska delta i diskussionerna och ha inflytande över besluten som styr den gröna omställningen. Detta gör de genom att sprida kunskap och driva på dialogen mellan arbetstagare och fackföreningar, arbetsgivare, företag och andra samhällsaktörer, för att hitta lösningar som gynnar såväl människan som miljön.

Juryn lyfter i sin motivering fram Just transition centers engagemang för ”att säkerställa att arbetstagares röster inte bara hörs, utan aktivt deltar i formandet av den gröna omställningen”.

Verksamhetens co-directors Diana Junquera Curiel och Giulia Laganá kommenterar priset tillsammans i ett pressmeddelande:

– Det är en ära att få ansluta sig till en grupp av banbrytande pionjärer och ledare i kampen för en hållbar framtid för människor och planeten. Just transition centre strävar efter att säkerställa att arbetstagare, deras fackföreningar och deras samhällen står i centrum för ansträngningarna att omvandla våra ekonomier och samhällen för att hantera klimatkrisen.

Den norska ungdomsorganisationen Natur og ungdom har i samarbete med arbetare inom den norska oljeindustrin tagit fram tio budord för hållbar omställning av industrin. Foto: Jannicke Totland

Tio budord för omställning av industrin

Ungdomspriset Win win youth award med prissumman 50 000 kronor går i år till Norges största miljö- och klimatorganisation för unga, Natur og ungdom. Organisationen har under 2023 genomfört ett unikt samarbete med arbetare inom den norska oljeindustrin, som utmynnade i tio ”budord” för en inkluderande, snabb och hållbar omställning av industrin.

I juryns motivering står att Natur og ungdom ”genom sitt samarbete visar ett lysande exempel på hur man i stället för att ge efter för destruktiv polarisering bör främja respektfull dialog och skapa nya allianser för en mer hållbar framtid”.

– Vi behöver på kort tid genomgå en välbehövlig grön omställning, och det finns ingen tid för polarisering. Jag är tacksam för Win win youth award och hoppas få se fler samarbeten som detta över hela världen. När allt kommer omkring arbetar vi alla för samma sak ­– en trygg framtid, säger Gytis Blaževičius, ledare för Natur og ungdom.

Sara Larsson, verksamhetschef för Win win Gothenburg Sustainability award menar att båda pristagarna visar på dialog och samarbete över gränserna som vägen framåt. 

– De är verkliga förebilder som vågar utmana förutfattade meningar och hitta kompromisser som gynnar oss alla, säger hon.

Win Win award 


Ett av världens största hållbarhetspris som har delats ut årligen sedan år 2000 i Göteborg. Sedan 2018 delas även Win win youth award ut. 

Priset finansieras av medlemmar i en ideell förening, och vinnarna utnämns av en jury med medlemmar från akademin, politiken och civilsamhället. 

Varje år har ett eget tema, inspirerat av de globala hållbarhetsmålen. 2024 var temat rättvis omställning.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV