Radar

Applåder och besvikelse efter historiskt klimatavtal

FN:s klimatchef Simon Stiell och mötets ordförande Sultan al-Jaber på Cop 28 efter att avtalet klubbats igenom.

En historisk överenskommelse om att röra sig bort från fossila bränslen. Det var resultatet efter förlängda förhandlingar på klimatkonferensen i Dubai i onsdags. Så varför är miljöorganisationerna besvikna?

Världsnaturfonden (WWF) hade egentligen hoppats på att länderna skulle komma överens om att helt fasa ut fossila bränslen, eftersom ”det är vad som egentligen krävs”, men beskriver trots det beslutet om att länderna ska ställa om från fossila bränslen som historiskt.

”Beslutet betonar också att omställningen måste ta fart omedelbart eftersom vi befinner oss i det kritiska årtiondet för att bromsa klimatförändringarna”, skriver WWF i ett pressmeddelande.

Naturskyddsföreningen (SNF) skriver i ett pressmeddelande att beslutet är ”långt ifrån tillräckligt för vad som krävs för att nå 1,5-gradersmålet”.

Organisationen skriver vidare att avtalstexten innehåller ”en hel del kryphål”, och att det inte ställdes tillräckligt höga krav på världens rikare länder.

”Vi är besvikna över de svaga skrivningarna om finansiering och rättvisa, där det saknas tydliga uppmaningar till rika länder att bidra finansiellt till anpassning och omställningen i globala syd”, skriver SNF.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV