Radar

Dags att nominera din kandidat till Greenwashpriset 2024

En man och en kvinna står framför svenska flaggan liksom en EU-flagga.

Nu är det öppet att nominera den organisation, företag eller person du tycker ska få det svenska Greenwashpriset 2024. Jordens vänner uppmanar alla att skicka in bilder på budskap som lovar mer klimatnytta än de håller.

Annonser, inlägg eller produktbeskrivningar om klimatneutral bensin, hållbara flygresor eller gruvor som bidrar till rättvis omställning och mycket mer – budskap som verkar vara för gröna för att vara sanna utgör grund för en nominering till det svenska Greenwashpriset. Det tipsar miljöorganisationen Jordens vänner, som har delat ut priset sedan 2010, om på sin hemsida

Förra årets pristagare av Greenwashpriset blev den svenska regeringen, för omfattande försämringar av miljö- och klimatpolitiken samtidigt som de för fram budskapet att den driver en effektiv klimatpolitik. Andra regeringar har också nominerats till priset, men inte tagit sig till förstaplatsen. ”Aldrig någonsin tidigare har Sverige letts av en så klimatfientlig regering som Kristerssons”, förklarade Jordens vänner i 2023 års prismotivering. Övriga nominerade förra året var Svenska kyrkan och Preem. 

Bland tidigare vinnare finns också pr-kampanjen Svenska skogen (2022), AP-fonderna (2021), Sveaskog (2020), Preem (2019). Politikerna Andreas Carlgren och Maud Olofsson, båda centerpartister, fick priset 2010 respektive 2011. Miljöpartiets partistyrelse fick det 2016, och Centerns partistyrelse fick det 2018. 

2024 års vinnare presenteras i höst. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV