Radar

Kräver att fjällstuga är öppen: ”Äventyrar liv”

Fjällstugan Gåsen stängs vilket kan få allvarliga följder, enligt Svenska Fjällräddares Riksorganisation.

Svenska Fjällräddares Riksorganisation (Svefro) överklagar beslutet att stänga fjällstugan Gåsen i västra Jämtlandsfjällen. Enligt organisationen äventyras fjällsäkerheten.

– Man har inte tänkt till. Beslutet kan äventyra människors liv, säger ordförande Rickard Svedjesten till TT.

Svefro har vänt sig till regeringen i hopp om fortsatt drift vid Gåsen, vilket P4 Jämtland rapporterat om.

Gåsen ligger som ett nav i ett välbesökt fjällområde. Trycket från turismen har dock ökat så mycket där att naturen slits och renarna störs.

Färre bäddar

Samebyarna i området och Svenska Turistföreningen, som driver fjällstugorna och fjällstationerna, kom därför i somras överens om att STF ska försöka begränsa antalet besökare genom kortare säsonger, något reducerad service och färre gästbäddar.

Gåsens fjällstuga stängs alltså helt, vilket blev klart när länsstyrelsen i Jämtland godkände avtalet. Men länsstyrelsens beslut är felaktigt, enligt Svefro.

– Länsstyrelsen har inte gjort en riskanalys. Leden finns ju kvar och folk kommer naturligtvis att åka skidor där ändå. Men tar man bort Gåsenstugan blir det plötsligt 3,5–4 mil mellan två stugor, istället för 1,5 mil, säger Rickard Svedjesten.

”Livbåtar” bort

Länsstyrelsen har meddelat att ett mindre säkerhetsrum vid Gåsen ska hållas öppet fram till vintersäsongens slut. Men det räcker inte, hävdar Rickard Svedjesten.

– Det är som att ta bort räddningsbåtarna från en Finlandsfärja och tro att det kommer att gå bra för att ett par båtar finns kvar. Vad gör man om det kommer en hel grupp, får alla plats? Man har inte tänkt till, säger han.

Han understryker att Svefro inte lägger sig i diskussionerna mellan STF och samebyarna. Överklagan handlar enbart om fjällsäkerheten.

Fakta: Fjällräddningen

Polisen ansvarar för alla räddningsinsatser i fjällvärlden.
Till sin hjälp har de fjällräddningen som bygger på insatser från frivilliga som utbildas och utrustas av polisen.
När fjällräddarna skickas ut på uppdrag arbetar de under ledning av en räddningsledare från polisen och en insatsledare från fjällräddningen.
Det finns ungefär 400 fjällräddare, fördelade på ett 30-tal enheter.
Alla fjällräddare är natur- och skotervana. De måste vara mellan 18 och 65 år och permanent boende på den ort deras enhet utgår från.
Källa: Svenska Fjällräddares Riksorganisation
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV