Radar

Svensk handel: Guldläge för second hand

Var fjärde person planerar att köpa någon julklapp begagnat enligt Svensk handel.

Julhandeln väntas minska jämfört med förra året, och allt fler lägger begagnade klappar under granen. Det förutspår branschorganisationen Svensk handel i sin prognos.

Julhandeln väntas minska från 22 till 21,5 miljarder kronor i år jämfört med i fjol, enligt Svensk handels prognos. Inflationen och de högre räntekostnaderna gör konsumenter mer prismedvetna, konstaterar branschorganisationen, som även märker ett större fokus på hållbarhet.

– Kombinationen av ökad pris- och hållbarhetsfokus gör att det är ett guldläge för second hand-marknaden i årets julhandel. De många handlare som omfamnat försäljningen av second hand har slagläge, säger Sofia Larsen, vd på Svensk handel i ett pressmeddelande.

Var fjärde svensk planerar att köpa någon begagnad julklapp, främst leksaker, kläder, skor och väskor, enligt Svensk handel. 

Julinköp prioriteras

Handelns utredningsinstitut HUI bedömer att minskningen i julklappshandel blir tre procent i år, aningen mer än Svensk handels prognos. Oavsett var slutnotan landar är minskningen mindre än nedgången av hushållens köpkraft under året. Hushållen prioriterar julinköp, enligt HUI. 

– Just julens konsumtion är speciell. Jag tror att man måste skilja ut den från övrig konsumtion under året, säger Annika Nordlund, docent i psykologi vid Umeå universitet med inriktning på konsumtion och miljörelaterade beteendeförändringar till forskning.se.

Ett skäl, tror hon, är att föräldrar inte vill göra barnen besvikna.

– I en svår ekonomisk tid känns det kanske ännu viktigare att känna att julen får vara som den ska vara. Att julen inte ska drabbas. För det blir synonymt med att säga att barnen drabbas. Julen är så förknippad med att vara barnens högtid, det ska få vara överdåd och njutning. Och man vill kanske slänga bort alla ekonomiska tankar som man har haft resten av året, säger Annika Nordlund.

Julklappstips från psykologiforskaren

• Kika på begagnade saker som julklappar.
• Om det är viktigt att barnen ska få många julklappar, ge hellre fler men billigare saker och allra helst begagnat.
• Ge bort upplevelser, särskilt till barnen. Det kan vara att gå på bio eller grilla i skogen, något som innebär en hel dags koncentrerad tid med en förälder eller annan vuxen. Tid med de närmaste är en bristvara för många barn. De tillbringar väldigt mycket tid på förskola, i skola och på fritids. Barnet kommer inte bry sig så mycket om ifall upplevelsen sker i Umeå eller i Florida.
• Undvik att klicka hem saker som transporteras långt och förmodligen tillverkas under dåliga förhållanden.
Källa: Annika Nordlund och forskning.se
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV