Energi-temp

Artister ordnar alternativ musikhjälp för Gaza

”Kultur och musik har en enande kraft och just nu behövs den mer än någonsin”, säger Ivan Olausson Klatil, mer känd som General Knas.

Konserter, filmvisningar, luciatåg och konstevenemang. Det är något ur repertoaren när en bred uppslutning kulturaktörer går samman i en kampanj för att samla in pengar till stöd för barn i Palestina.
”Vi kan inte sitta tysta medan det pågår folkrättsbrott och barn dödas”, säger General Knas, som är en av artisterna som deltar.

11–17 december går det ideella initiativet Kulturhjälpen av stapeln, med över 50 programpunkter i bland annat Malmö, Göteborg och Stockholm. Förutom att samla in pengar syftar kampanjen till att visa solidaritet och väcka opinion. 

– Vi är många som känner förtvivlan över det som tillåts ske i Palestina just nu. Att så många civila dödas, och att en så stor andel av dem är barn, är fruktansvärt. Vi kände att vi var tvungna att göra något för att uppmärksamma situationen och för att hjälpa på det sätt vi kan, säger Hanna Cinthio, musiker och en av initiativtagarna till Kulturhjälpen i ett uttalande.

Kulturhjälpen är religiöst och partipolitiskt obundet. 

Bland artisterna som medverkar finns Guleed, Looptroop Rockers, Syster Sol, HeltOff, Joy Mbatha och AKI.

– Vi kan inte sitta tysta medan det pågår folkrättsbrott och barn dödas. Vi måste agera för deras rätt till liv och en framtid. Kultur och musik har en enande kraft och just nu behövs den mer än någonsin, säger Ivan Olausson Klatil, mer känd som General Knas, som också deltar.

Pengarna som samlas in går direkt till Palestinagrupperna, och fördelas mellan lokala palestinska organisationer med inriktning på barn.

Kulturhjälpen

Kampanjen arrangerar själv större events i tre städer: 

Göteborg, Pustervik den 12 december
Malmö, Plan B den 15 december
Stockholm, Cyklopen den 17 december
Källa: kulturhjalpen.se
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV