Radar

”Svek” att inte följa ”historisk dom” i klimatmål mot Schweiz

Rosmarie Wydler-Wälti.

Schweiz kommer inte att följa Europadomstolens dom i ett uppmärksammat klimatmål efter en omröstning i landets parlament i förra veckan. Nu finns en oro att andra andra länder som har stämts i liknande mål ska följa Schweiz exempel. 

Omkring 2 400 schweiziska äldre kvinnor hade i en gemensam grupptalan stämt sin regering för att inte göra tillräckligt i klimatpolitiken. I april i år fick de rätt av Europadomstolen i vad som har kallats en ”historisk dom”.

Nu har Schweiz underhus beslutat att inte följa Europadomstolens dom, efter starkt motstånd från det högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet. Detta då man anser att domstolen har överskridit sin befogenhet. 

– Det här är fruktansvärt utifrån principen om rättsstaten, säger Corina Heri, rättslig forskare vid Zürich-universitetet, till The Guardian.

– Hela systemet skulle falla sönder, fortsätter hon och pekar på risken att andra länder agerar på samma sätt:

– Begreppet ”ett sluttande plan” är visserligen uttjatat men det är ett farligt prejudikat.

Kallar parlamentets agerande ett svek

I april dömde Europadomstolen till de äldre schweiziska kvinnornas fördel. Kvinnorna, som kallar sig Klimaseniorinnen (klimatseniorerna), har argumenterat att deras regering inte gör tillräckligt för att skydda dem från klimatförändringarna.

Rosmarie Wydler-Wälti, medordförande för Klimaseniorinnen, kallar nu parlamentets agerande för ett svek. 

– Det är ett försök att försöka förhindra det klimatskydd som mänskliga rättigheter kräver för politiska skäl, istället för att erkänna att klimatförändringar är en vetenskaplig verklighet som drabbar alla, säger hon, rapporterar Euronews. 

Mer sårbara för värmeböljor

Kvinnorna har bland annat hänvisat till att äldre människor är särskilt sårbara för värmeböljor och extremväder som blir vanligare i och med klimatförändringarna. Domstolen ansåg att den schweiziska regeringen kränkt kvinnornas mänskliga rättigheter då den inte har nått mål om utsläppsminskningar.

När Europadomstolens dom föll i april välkomnade ungdomsgruppen Aurora, som har stämt den svenska staten i ett liknande mål, utfallet och menade att domen också kommer att påverka deras fall.

– Europadomstolen konstaterar att Europakonventionen innebär en skyldighet för stater att se över, och om nödvändigt drastiskt förbättra sin klimatpolitik. Annars bryter man mot sin skyldighet att skydda mänskliga rättigheter. Det är exakt de frågorna som vi driver i Auroramålet, sade Ida Edling, jurist och talesperson för Aurora till Landets Fria Tidning då.  

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV